Laatst hoorde ik een peuter zeggen: “Ik hou van mama, ik hou van papa en ik hou van mezelf”. Zo’n moment levert natuurlijk een big smile op. Want hoe mooi én bijzonder is het als een driejarige peuter kan zeggen dat ze van zichzelf houdt? Onwillekeurig ging ik even terug in de tijd en dacht aan mijn eigen kind- en jeugdjaren. Van mezelf houden? Dat was iets wat ik totaal niet kende, laat staan dat ik toen wist hoe ik dat moest doen. Zowel als kind en als volwassene zat ik vooral in mijn hoofd. Ik was überhaupt niet bezig met hoe het anders kon. Dit was mij ook nooit geleerd. Ik was meer bezig met overleven dan met het leven zelf.

Een betere verbinding tussen je hoofd en je lijf.

Houden van jezelf heeft vooral te maken met leren voelen. Jezelf kwetsbaar over durven te geven aan het hier en nu. En als je leert te voelen, kom je thuis in je lichaam (al klinkt dat voor veel mensen misschien een beetje zweverig). Waarschijnlijk kom je dan ook blokkades tegen die zich hebben vastgezet in het lichaam, maar het durven voelen van die blokkades werkt enorm bevrijdend. Het zorgt ervoor dat er een betere verbinding tussen je hoofd en je lijf kan plaatsvinden.

Verwerking van emoties en oplossen van trauma’s.

In de westerse cultuur is het helaas nog steeds zo dat wij zijn gericht op het verdoven van ons gevoel. Het wordt ons afgeleerd om lichaam en geest te verbinden en ik vraag me vaak af waarom. Het begint al in onze jonge jeugdjaren; op school. Daar draait alles eigenlijk alleen maar om denken, om het werken met ons hoofd, dat het op die manier gaat winnen van ons lijf. Je moet van alles en de latten worden hoog gelegd. Maar bij de verwerking van emoties en bij het oplossen van trauma’s speelt ons lichaam een cruciale rol. Zonder ons lichaam kunnen we het niet. En daarom is het onmogelijk om ons lichaam als afgescheiden deel te zien. Het is zo belangrijk dat we ons lichaam écht bewonen (thuis komen in ons lichaam) zoals kleine kinderen (vóórdat ze aan de schooltijd beginnen) dat doen; die laten ons precies zien hoe het moet. Met muziek, dans, lichaamsbewegingen en verschillende manieren van bewegen. Fysieke ervaringen zijn onmisbaar om in ons lichaam te komen.

Thuiskomen in jezelf door te leren voelen.

Leren en durven voelen wat er in jezelf speelt, is de sleutel naar liefde geven aan jezelf en jezelf de ruimte geven om de dingen te doen die je wilt doen. Maar wat ik in mijn werk nog heel vaak tegenkom, is het tegenovergestelde: streng zijn voor jezelf. Van alles moeten en veel van jezelf verwachten. Herkenbaar? In mijn praktijk leer ik je weer thuiskomen in jezelf, met liefdevolle aandacht en alle ruimte om geest en lichaam in balans te brengen. Je komt weer in beweging en leert te voelen; door je lijf opnieuw te leren kennen, om vreugde te voelen en te ervaren. Leren voelen door in beweging te komen, is waar mijn praktijk voor staat. En daar help ik je liefdevol bij.