Wanneer het moeilijk voor je is om je moeder te eren, is de kans groot dat je niet goed in verbinding staat met jezelf. De eerste hechtingsrelatie uit je leven, is die met je moeder. Deze relatie begint al in haar buik. In het prille begin van jouw leven kan die relatie verstoord zijn geraakt. Bijvoorbeeld tijdens je geboorte, waarin je misschien een traumatische gebeurtenis moest meemaken. Mogelijk heb je in de couveuse moeten liggen na een spoedkeizersnede, ben je veel te vroeg geboren of werd je ernstig ziek. Om dit moment van veilig hechten te herstellen, is liefdevolle verbinding nodig. Maar wanneer je in een gezin geboren wordt, waarin je moeder zelf met traumatische problemen worstelt, wordt het herstellen van die verbinding en daarmee jouw veilige hechting belemmerd.

In de grote (en ook kleine) gezinnen van vroeger, werd er vaak door de ouders hard gewerkt om zichzelf te kunnen onderhouden. Van de oudste kinderen werd verwacht dat zij zich bezighielden met de opvoeding van hun jongere broertjes en zusjes.
De opvoedadviezen uit die tijd waren vaak:
– Niet troosten of oppakken, want daarmee verwen je het kind.
– Geen complimenten geven, want dan denkt het kind dat het meer is dan een ander.
– Niet klagen, maar dragen.
– Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
– Wees onzichtbaar en zorg dat er niet over je gepraat wordt.

En misschien weet je zelf ook nog een aantal opvoedadviezen uit jouw tijd.
Als dat de directe of indirecte boodschap van je moeder is, dan wordt het een hele klus om haar te eren. Echter doe je jezelf tekort wanneer je de nadruk legt op wat zij, en je vader, verkeerd hebben gedaan. Daarmee ontken je haar als het ware. Met die ontkenning, verlies je verbinding met delen van jezelf. Het zijn de delen die je wegdrukt, omdat daar angst, verdriet, leegte en pijn is. Pas als je toelaat dat alle delen in jezelf er mogen zijn, ga je de heelheid en kracht van jezelf ervaren. Hiervoor verbind je je met die delen van je moeder, die je eigenlijk niet wil aanvaarden.

Wanneer het je lukt om je moeder aan te nemen met al haar mogelijkheden en onmogelijkheden, kun je de verbinding herstellen en haar deel in jezelf eren. Het geeft jou innerlijke rust als je je moeder kunt zien om wie ze is. Dat ze gedaan heeft wat in haar vermogen lag. Dit doen we stap voor stap. Met het aannemen van de moeder in jezelf komt er meer harmonie en compassie in jouw leven. Meer zachtheid naar jezelf. Van daaruit leef je met minder spanning en lukt het je om heldere keuzes te maken.
Herken jij je hierin?

In mijn coaching neem ik je mee terug naar de bron van levensvreugde en levenskracht. Door je geboorte in kaart te brengen, ervaar je het proces van her-ontdekken en jezelf terugvinden. Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen? Maak gerust een kennismakingsafspraak.