Herken je het gevoel dat je jezelf te weinig ruimte geeft om dingen te laten ontstaan? Dat je jezelf onder druk zet? Streng bent voor jezelf? Het geeft je weinig ruimte om wérkelijke gevoelens te laten groeien en om mooie dingen te laten ontstaan. Het houdt het gevoel van “alles moeten van jezelf” in stand en het voelt absoluut niet mindful. Uiteindelijk straf je hier alleen jezelf mee en houd je een oud patroon in stand. Ik kom het vaak tegen in mijn praktijk en herken het gevoel maar al te goed. Tijd om te kijken waar dit gevoel vandaan komt, om naar binnen te keren en te voelen waar dit specifieke gedrag mee te maken kan hebben.

Grote verantwoordelijkheid op je schouders.

Herken je het gevoel van een bepaalde zwaarte in jezelf en van het niet weten waar dit mee te maken kan hebben? Bepaalde patronen in je leven ontstaan al tijdens de conceptie, de zwangerschap of de geboorte. Ik was zelf een zogenaamde liefdesbaby en kreeg al tijdens de conceptie de opdracht mee om het huwelijk van mijn ouders te redden. En ik kan je vertellen dat me dit aardig is gelukt, maar zéker niet zonder slag of stoot. Tijdens mijn jeugdjaren heb ik altijd tussen mijn ouders in gestaan. Bovendien draag je in zo’n situatie natuurlijk een behoorlijke verantwoordelijkheid op je schouders, die niet van jezelf is. In elke relatie heb ik mij altijd de redder gevoeld. Ik probeerde de redder in nood te zijn, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat ik mezélf redde. Maar daar gaf ik mezelf geen ruimte voor; ik was érg streng voor mezelf en kampte, als gevolg daarvan, ook met allerlei lichamelijke onverklaarbare klachten. Ik had het gevoel dat ik de wereld moest dragen en alle ballen hoog in de lucht moest houden.

Het spiegelproces is magisch.

Dit soort patronen blijven zich in elke relatie opnieuw herhalen. Je blíjft ze in stand houden, tót het moment dat je ze doorbreekt. Dan raken ze je niet meer en vanaf dat moment is het niet meer nodig dat ook maar iemand je deze patronen nog laat zien (spiegelen). Dat spiegelen is een magisch proces. Wanneer je de spiegel in jezelf ontdekt, verandert de energie. Niet alleen bij jezelf, maar ook in je relaties. Het laat zich dan los van jou. Je hoeft daar niets voor te doen. Je kunt dan ergens naar kijken, zonder dat je er weerstand bij ervaart.

Ontdek wat jou triggert in een emotie.

Sta eens stil bij wat jou zo raakt in je leven. Bijvoorbeeld als je boos of verdrietig bent. Welk gevoel roept dat op en wát is het waar je zo boos van wordt, zo aan ergert of wat je verdrietig maakt? Natuurlijk is het helemaal OK om boos of verdrietig te zijn. Het zijn primaire emoties die heel goed zijn om te uiten. Maar het is vooral heel interessant om te kijken wat ze met jou doen en waar ze vandaan kunnen komen. Je kunt ze zien als cadeautjes die je liefdevol mag uitpakken. Zie daarnaast natuurlijk ook de positieve spiegels. Zo kun je je in gedachten iemand voorstellen die je heel erg bewondert. En vraag je dan af: wát bewonder je zo in die persoon? Want het mooie is: ook dát zit in feite allemaal in jou en mag misschien wel wat meer bekrachtigd worden.

Meer vreugde en innerlijke rust ervaren.

Herkenning van je patronen levert je heel veel op. Heb je daar hulp bij nodig; laten we er dan samen eens naar kijken. Ik help je liefdevol om te ontdekken wat er in jou gezien mag worden zodat je weer vreugde, meer ruimte en vooral innerlijke rust in jezelf gaat voelen en ervaren.