Je veilig voelen is de basis van ons bestaan. Als kind is het een essentieel onderdeel binnen onze sociaal- emotionele ontwikkeling. Zonder dit gevoel van veiligheid is er geen vertrouwen. Ik kom het in coaching heel vaak tegen dat mensen deze basisveiligheid hebben gemist in hun jonge kinderjaren. Dit uit zich bijvoorbeeld in het altijd alert en op je hoede zijn. Daarmee altijd bewust van de omgeving, omdat je onbewust scant of het wel veilig genoeg is.

Opnieuw verbinding maken met jezelf.

Herinneringen van vroeg trauma kunnen niet daadwerkelijk herinnerd en besproken worden. Ze zitten heel diep in het onderbewustzijn van je lichaam opgeslagen. Tijdens een geboorteopstelling komt de ervaring veelal naar boven dat mensen zich op een bepaald moment niet veilig hebben gevoeld. Dat sluimerende gevoel neem je mee in je kinderjaren. Wanneer je je niet veilig voelt in je lichaam, kun je je ook niet goed verbinden met jezelf. Je hebt moeite om in je lijf te komen en daar te blijven. In plaats van rust, ontwikkel je innerlijke onrust en verkrampte spieren. Zeer vroeg trauma leidt ertoe dat je minder feeling hebt met je lichaam. Doordat het zeer vroeg is ontstaan, heb je nooit geweten hoe het hoort te voelen. Je hebt geen verbinding met jezelf leren maken.

Ontwikkel innerlijke rust.

Het zenuwstelsel is vanaf die tijd in een soort shocktoestand gebleven. Een activatie van het stress-systeem, waardoor je je voortdurend onrustig voelt in je lichaam. Wil je weer leren hoe je lichaam zich volledig kan ontspannen, dan gaat het erom dat je in de basis veilig gaat voelen. Dat is wat er in een opstelling gebeurt. Je gaat ervaren dat de energie van het trauma wordt ontladen. Op die manier verlaten vroege vastzittende emoties en spanningen het lichaam. Dit gebeurt stap voor stap en onder professionele begeleiding. Belangrijk is dat je lichaam leert reguleren. Het zenuwstelsel kan gelukkig opnieuw leren en de mind is heel flexibel. Het enige wat het van je vraagt is tijd en ruimte maken voor jezelf. Leren vertragen.

Door de impact van de sessies verandert het idee dat alles en iedereen aanvoelt als onveilig. Net als het gevoel dat je nergens bij hoort of niet welkom bent. Met het verdwijnen van die spanning uit je lichaam, ontstaat er een andere energie. Omdat je systeem tijd nodig heeft om te herstellen, zit er vaak een maand of soms langer tussen de sessies. Herken jij jezelf hierin? Dan is dit traject precies wat je zoekt. Met dit traject herstel je de verbinding met jezelf en met anderen. Hierdoor voel je je weer levendig en krachtig.
Weer veilig.
In jezelf.

Je bent welkom, precies zoals je bent.