Ben je ervan bewust dat de manier waarop je relaties aangaat en jouw emotioneel functioneren voortkomen uit wat we ‘de moederfactor’ noemen? De band met je moeder bevat veel waardevolle informatie waar je jezelf niet altijd van bewust bent. Toen mijn kinderen nog jong waren, moesten dingen vaak perfect zijn. Ik wilde alles goed doen, niet alleen voor mezelf, maar ook voor de buitenwereld. Ondertussen was ik enorm kritisch op mezelf en erg gevoelig voor de mening van anderen. Ik streefde naar een bepaalde mate van controle die ik nooit vond. Pas veel later werd ik me ervan bewust dat achter dit gedrag een angstig meisje schuil ging. De oorsprong hiervan bevond zich in de band met mijn eigen moeder. Mijn grootste uitdaging werd durven falen. Mezelf kwetsbaar opstellen en daarin de controle loslaten. In de kern betekende het dat ik mezelf veilig moest voelen in mijn eigen lichaam. Door dat te leren ervaren, groeide mijn zelf-vertrouwen en vooral mijn eigen-waarde. Ik ontdekte de perfectie in de menselijke imperfectie. Inmiddels weet ik nu dat goed genoeg zijn, beter werkt als de perfecte ouder willen zijn.

Een bron van kracht.

Herken je jezelf in de perfecte vrouw of moeder? Dan kan het interessant zijn om te reflecteren op de band die je met jouw moeder hebt. Het aankijken van de omstandigheden die jou gevormd hebben, helpen je om er een bron van kracht uit te halen. Misschien was jouw moeder in je jonge kinderjaren onvoorspelbaar en miste ze de stabiliteit om hier zelf mee om te gaan. Je kunt dan een grote mate van alertheid in je dragen. Maar je kunt ook in beslag worden genomen door andermans problemen en emoties. In je volwassen relaties wil je alles oplossen, of de ander redden. Je eigen grenzen hebben geen waarde en worden continu overschreden. Misschien was je moeder gevoelig voor kritiek, kreeg je weinig complimenten en ging het eigenlijk altijd om haar. Je kunt dan als volwassene gevoelig zijn voor feedback van anderen. Je schiet snel in de verdediging, je voelt je niet gehoord en al helemaal niet begrepen. Omdat je emotionele behoeften onvervuld zijn gebleven, heb je behoefte aan bevestiging en erkenning. Herken je dit bij jezelf?

De relatie met je moeder is de moeder van al je relaties.

De manier waarop jij relaties aangaat, vindt zijn oorsprong in de manier waarop het jouw moeder lukte zich tot jou te verhouden toen je klein was. De impact is groter dan veel vrouwen zich realiseren. Dat is waarom we het de moederfactor noemen. Het is een factor waar je niet omheen kunt. Merk je dat je in jouw volwassen leven steeds tegen dezelfde relationele thema’s aanloopt? Je bent welkom om te komen onderzoeken welke impact jouw moederfactor heeft en de verlichting te ervaren van het verminderen van deze impact.