In mijn vorige blog schreef ik over allerlei uitdrukkingen en uitspraken die je in je kindertijd misschien meerdere malen hebt moeten aanhoren en je onbewust meedraagt in je systeem. Vandaag wil ik hier wat dieper ingaan op het hoe en waarom. Wat is jou verteld en waarin ben je gaan geloven? Toen ik geboren werd was het eerste wat mijn moeder vertelde “we houden haar niet…” Er was een diepe angst om mij te verliezen. Bijna was dit gebeurd, maar door te vechten voor mijn leven, heb ik het overleefd. De angst van mijn moeder heb ik altijd onbewust meegedragen in mijn systeem en ik op latere leeftijd zelf tegen heftige verliezen aanliep. Wat is jou verteld? Werd je een lastig kind genoemd? Of was je een gemenerik?  Of ben je iemand die nooit iets goed kan doen.

Gedachten creëren realiteit en realiteit creëert gedachten. 

De kwaliteit van leven van de moeder is die van haar foetus. Dit gaat niet alleen maar over hoe zij zich lichamelijk voelt, maar ook over haar gedachten, haar geestelijke toestand. Als je als vrouw eenmaal zwanger wordt kunnen grote angsten je overvallen, waarin allerlei gedachten je kunnen overweldigen. Of dit nu negatief of positief is, ze zijn deel van de mentale aanpassingen en een voorbereiding op de nieuwe situatie. Het is dus voor te stellen dat alles wat de moeder doet of denkt, de verwachtingen en gedragingen of invloeden van anderen in de babytijd buiten het bewustzijn om een imprint vormen in het brein. Waarmee ze een fundament vormen voor ons gedrag binnen de relaties die je hebt in je leven. Ze zijn gebaseerd op die vroegste ervaringen!

Wanneer jouw moeder door haar eigen problematiek in beslag werd genomen, is het voor haar heel moeilijk om de gevoelens van haar eigen kind op te merken. Laat staan te reguleren of ze te benoemen. Uiteindelijk projecteert ze haar tekortkomingen op haar eigen kind en omgeving. Goede relaties zijn afhankelijk van een balans tussen het waarnemen van je eigen gevoelens en dat van anderen. Een vader en moeder die van vroeger niet hebben geleerd hun gevoelens te reguleren en ongemakkelijke gevoelens leren te verdragen, zullen de onderdrukte gevoelens doorgeven aan hun eigen kinderen. En zo ontstaat er een patroon, die onbewust van generatie op generatie wordt doorgegeven. Waarmee eindeloze projecties van je ouders en omgeving in je energieveld kunnen zitten.

Gelukkig is het nooit te laat om je leven te helen. 

Doe dit vooral op je eigen manier en waaraan jij behoefte hebt. Stap voor stap jezelf steeds meer ruimte geven om oude pijn toe te laten en te omarmen. Je lichaam is heel slim en zal vrijgeven wat het aankan. Jezelf helen van oude pijn is helend voor het hele systeem. Uiteindelijk neem jij de eerste stap naar verandering. Je bent het meer dan waard. Wil jij je bewust worden van bepaalde dynamieken die zich voordoen in je eigen leven? In een geboorte- jonge kind opstelling kijken we niet alleen naar de conceptie, zwangerschap en geboorte, maar ook naar de jonge kind jaren tot aan de jongvolwassen leeftijd. De opstelling geeft antwoordt op de vraag “waarom” in je leven.

In mijn praktijk ben je van harte welkom, precies zoals je bent.

Van hart tot hart….