Afgelopen week zei iemand tegen mij ‘de midlife, dat roept enige weerstand in mij op’. Het inspireerde mij om hierover iets te schrijven. Wanneer je googelt op internet vind je dat de midlife crisis een verzamelbegrip is voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 55 jaar. Tijdens deze fase zijn er diverse factoren die de persoonlijke ontwikkeling kunnen beïnvloeden, zoals werk, carrière, relaties, het volwassen worden van kinderen en fysieke veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden.

Maar is deze fase eigenlijk wel een crisis?

De midlife gaat veelal gepaard met veel onrust en onvrede. We denken vaak dat het iets is waar alleen mannen mee te maken krijgen, maar niets is minder waar. Elk mens krijgt te maken met deze levensfase, maar niet iedereen ervaart het als een crisis. Als ik terugkijk naar mijn eigen midlife periode, dan herken ik het wel als een crisis. Het was een periode waarin veel gebeurde in mijn leven en ik me soms erg onzeker en ook eenzaam kon voelen met mezelf. Het was uiteindelijk hét moment dat ik mijn eigen problemen mocht aankijken en mocht reflecteren op mezelf. Het moment waarop ik dacht ‘is dit het nu?’ Het moment waarop ik voor mezelf ging kiezen en het roer compleet omgooide.

Crisis als kans.

Het was ook een kans om te groeien; wat wilde ik verder met mijn leven en hoe ga ik de rest van mijn leven verder invullen? Vragen die mij duidelijk bezighielden. Een crisis is vaak een transformatieproces. Er is iets wat gezien en doorbroken wil worden, zodat er groei en verandering ontstaat. Maar omdat je nog niet weet wat het wordt en welke kant het opgaat kan dit onzekerheid met zich meebrengen. Daarom houden we veelal liever vast aan het oude wat vertrouwd en veilig voelt. De ander kan in een relatie een mooie spiegel vormen, voor wat echt nodig is. Ik zie deze fase dus als kans om te leren en te groeien, je diepe verlangen te gaan voelen en te leven. Het moment om te gaan doen waar je hart een sprongetje van maakt, waar jij van houdt en waar je blij van wordt. Een fase om voor jezelf te kiezen en jezelf een prioriteit te maken. Een tijd om voor jezelf te gaan zorgen, in plaats van alleen maar voor anderen in de weer te zijn.

‘Als ik anders naar dingen kijk, veranderen de dingen waar ik naar kijk’.

Herken je jezelf in dit verhaal? Wil je graag dat dingen anders gaan in je leven en heb je daar net dat duwtje in de rug voor nodig, of de ondersteuning in een veilige bedding. Elke maand reserveer ik tijd voor 1 gratis consult, waarin ik je een half uur begeleid en je gaat voelen wat nodig is. Wil je gewoon even sparren en heb je vragen, of wil je gewoon even je verhaal kwijt? Maak dan gebruik van mijn persoonlijke aanbod. Niets is fijner als je even op weg wordt geholpen en er iemand naar je luistert zodat je weer even verder kan.

Je bent onvoorwaardelijk welkom. Van hart tot hart.

Maak hier een afspraak.