We leren dagelijks van situaties, mensen, de natuur en vooral van kinderen. Afgelopen jaar mocht ik leren over de natuur en vooral dat alles zijn eigen tijd en ritme heeft. Ik had namelijk een overwinterende vlinder in mijn huiskamer. Het was een koolwitje en blijkbaar voelde het voor hem erg fijn. Hij wilde namelijk met geen mogelijkheid uit zijn cocon komen. Het deed me even terugdenken aan de tijd dat ik het gevoel had dat ik zelf in een cocon leefde en een muur van zelfbescherming om me heen had gebouwd gedurende de periode dat mijn ontwaak proces zich voltrok. Enfin, bijzonder dat deze vlinder al een tijdje in zijn cocon zat en er maar niet uit kwam. Ik probeerde van alles; bakje water, het terrarium vochtig houden. Af en toe raakte ik de pop aan en elke keer, tot mijn grote verwondering, bleek hij nog te leven. Na een half jaar wachten dacht ik dat hij verdroogd was. Maar nee…, dat kon toch niet? Hij was nog groen en ik voelde nog echt leven in de pop. Totdat het voorjaar werd. Ik kreeg het gevoel dat de vlinder nu snel zou ontpoppen. Dat moment bleef immers uit. In augustus, na lang wachten, geschiedde ineens het wonder. Ik zag duidelijk zijn vleugels tevoorschijn komen. Hij veranderde van kleur en uiteindelijk kwam de vlinder na een jaar in de pop te hebben geleefd, naar buiten.

Van pop naar vlinder.

Verbaasd, verheugd, verwonderd, pure magie en geïnspireerd door het leven zelf. Dit koolwitje heeft mij weer eens laten zien dat alles een eigen tijd en ritme heeft en de natuur zich niet laat dwingen. De natuur is ook onze eerste natuur en wachten is een vrouwelijke eigenschap. We kunnen alles zo naar onze hand willen zetten en alles onder controle willen houden, maar het gaat vaak zoals het moet gaan. Wanneer je voelt dat het jouw tijd is om uit te vliegen, is dat precies het juiste moment. Het uitvliegen als vlinder is een magisch moment. Een moment van leven in vrijheid en zelfontplooiing. De vlinder staat voor liefde, voor vrijheid en zelfbewustzijn.

Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

Op zondag 1 oktober geven wij een herfst Retreat, waarin we terugkeren naar de basis op een magische plek, in het hart van de natuur; bij Klooster Nieuwkerk in Goirle. Te midden van het prachtige natuurgebied verbinden we het hart, hoofd en lichaam tot eenheid die ons zo bijzonder maakt. Beleef een volledig verzorgde inspiratie dag, waarbij je raakt verbonden met de diepe wijsheid in jezelf en de natuur.

Geef je hier op.