Veelal denk je dat je heel erg belangrijk bent voor hetgeen wat je doet. Je zit er nu al over in als je straks op vakantie gaat en of dan alles wel goed gaat komen. Onbewust ben je al met je gedachten bij de stapel werk als je weer terug bent. En hoppa, de gedachten stapelen zich op tot een grote berg. Een berg waar je tegen opziet, want je voelt je immers verantwoordelijk voor hetgeen wat je doet. Als je eens je gedachten gaat observeren, is het dan terecht wat je allemaal denkt? Wees hierbij vooral eerlijk naar jezelf. Is dit iets wat je jezelf oplegt? Iedereen is vervangbaar voor alles, ook jij. Een ander zal het waarschijnlijk helemaal anders doen, zoals jij het doet. Maar wat is er eigenlijk belangrijker? Dat het gebeurt op jouw manier? Of dat je ruimte neemt om te doen wat je echt graag wilt.

Het zo goed mogelijk doen voor de ander.

We zijn geneigd om het voor de ander zo goed mogelijk te doen, het hen naar de zin te maken en voor de ander te zorgen. Je voelt je schuldig als je eens een keer niet op je werk verschijnt, je ziek bent of misschien voel je je zelfs schuldig wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Dit zit in ons systeem, zo zijn wij collectief opgevoed. Uiteraard is er niets mis mee om te ander te helpen en er voor de ander te zijn. Maar in een goede verdeling in de energie, begint het eerst bij jezelf wat jij wilt doen en dan wat je voor de ander kunt betekenen.

Stel jezelf eens de volgende vragen en onderzoek met zachtheid en liefde voor jezelf.

Maak eens een overzicht van de dingen die je zoal doet op een dag. Hoeveel van deze activiteiten doe je omdat het van je wordt verwacht, of omdat je zelf vindt dat het zo hoort. Wat gebeurt er als je ze niet meer doet, minder of minder uitgebreid? Welke van de activiteiten horen eigenlijk helemaal niet bij jou rol of taak? Zouden ze ook door een ander gedaan kunnen worden? Welke activiteiten doe je, maar dragen eigenlijk helemaal niet bij tot de kwaliteit van je leven?

Neem alle tijd en ruimte en verminder je activiteiten die je eigenlijk helemaal niet hoeft te doen of zou moeten doen. En welke keuze zou je hierin kunnen maken om het eventueel anders te gaan doen.

Heb je het gevoel dat je meer in je hoofd zit dan in je lichaam?

Ervaar je moeite om je te ontspannen of concentreren en heb je een hoofd vol piekergedachten? We zijn soms zo druk dat we vergeten dat wij nog een lijf hebben om te voelen. Sterker nog, het is ons veelal niet geleerd om verbinding te maken met ons lichaam. Als je iets wilt veranderen dan begint de eerste stap bij jezelf. En door in beweging te komen, breng je automatisch verandering tot stand. Zou je meer gecentreerd willen zijn in je eigen lichaam? Elke maand reserveer ik 4 gratis spiegelsessies. Normaal kosten deze €47,- maar jij kunt hier gratis voor in aanmerking komen. Het is soms zo waardevol om even samen met iemand te kunnen sparren. Maak geheel vrijblijvend een afspraak.