Vandaag is het Valentijnsdag. ‘De dag van de liefde’ en voor veel mensen een dag om een geliefde te verrassen of te verwennen. Ik noem het de dag van de zelfliefde, want in de liefde gaat het net zoveel over jezelf dan over de ander. Je mag jezelf net zoveel geven en gunnen als je de ander geeft en gunt. De liefde is daarom ook een hele mooie spiegel. Want alles wat je in de ander ziet, gaat ook over jezelf. En als je je hiervoor openstelt, kun je nog veel over jezelf leren. Veel mensen hebben tijdens hun verliefdheid alleen nog maar oog voor de ander en nauwelijks meer voor hun zelf. Terwijl juist dáár een goede relatie met de ander begint.

In de ander ontmoet je je eigen onbekende gezicht.

Liefde en verliefdheden zijn een weerspiegeling van wie jij zelf bent. Wat jou in de ander zo aantrekt, gaat in feite over jezelf. De ander geeft je op dat moment precies wat je nodig hebt en dat is natuurlijk vaak wederzijds. Dit kunnen mooie spiegels zijn, maar ook de minder mooie spiegels. Stel je bijvoorbeeld eens iemand voor die je enorm bewondert. Wat zegt dit nou eigenlijk over jouzelf? Misschien dénk je dat je dátgene wat je in de ander zo bewondert, zelf niet in je hebt, maar het tegendeel is waar. Als dit stuk namelijk niet ook in jezelf zou zitten, zou je het niet kunnen herkennen. Waarschijnlijk is het juist een kant van jezelf die meer bekrachtigd en bevestigd mag worden. Uiteraard werkt het niet alleen met positieve, maar ook met negatieve gedachten. De schaduwaspecten zijn de irritaties over het gedrag van anderen en de onvoldoende aandacht voor je eigen behoeftes. Het zijn de aspecten die je bij jezelf moeilijk kan accepteren, je storen bij de ander. En kijk eens wat het met je doet als je dat soort gedachten omdraait. Zoals bijvoorbeeld van “hij of zij moet mij begrijpen,” kun je ook maken: “ik wil mezelf begrijpen”. En “hij of zij moet veranderen” kan ook worden: “wat wil ik in mijzelf veranderen”? Maak contact met het deel in jou wat zich onvoldoende gezien voelt. Alles wat je in de ander ziet en over de ander denkt, gaat over een deel in jezelf. De ander houd je alleen maar een spiegel voor.

Luister naar je eigen behoefte en geef jezelf wat je écht nodig hebt.

Natuurlijk is er niets mis met willen geven aan een geliefde, maar kijk vooral ook naar je eigen behoefte. Wat heb jij zélf eigenlijk nodig?

Verwen jezelf eens extra en ga er ook eens lekker alleen op uit samen met jezelf. Wees lief, mild en zacht voor jezelf. Omarm je zachtheid en laat je mooie kwetsbare kant zien. Maak elke dag een diepe buiging voor jezelf en zeg dat je het waard bent om liefde, aandacht, tijd en succes te ontvangen. Wees dankbaar en waardeer jezelf om wie je bent, met al je mogelijkheden en onmogelijkheden. Gun jezelf de stilte en ruimte om in vrijheid te leven. Praat lief tegen en over jezelf. Vraag om hulp als je dit nodig hebt.

De liefde voor jezelf, doet de liefde groeien voor iedereen. Heb een mooie, vreugdevolle Valentijnsdag! En gun je jezelf een liefdevolle begeleiding om te ervaren wat je écht nodig hebt in je leven, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.

Speciaal voor Valentijnsdag geef ik 10% korting op een geboorteopstelling. Deze actie is geldig t/m zondag 18 februari 2024.