Vraag je je soms wel eens af of je nog wel het leven leidt dat je wilt leiden? Vaar je nog op je innerlijke kompas of doe dingen om een ander te plezieren? Stel je voor jezelf veel verplichtingen of voel je jezelf verplicht om sommige dingen te doen terwijl je ze eigenlijk niet wil doen. Vragen ze op je werk wel eens om extra uren te draaien en vindt je het dan moeilijk om nee te zeggen, omdat je je dan schuldig voelt en zij harder moeten werken als je er niet bent? Herken je dit? Het lijkt helemaal in onze cultuur te zitten om voor anderen klaar te staan. Er voor de ander te zijn en het een ander naar de zin te maken en onszelf hierin volledig weg te cijferen. Het lijkt ons met de paplepel ingegoten. Ik herken het als geen ander uit mijn eigen leven. Totdat ik op mijn 40e levensjaar compleet het roer omgooide om het anders te doen.

Het is ons collectief duidelijk gemaakt dat het een kracht, een kwaliteit is om er voor anderen te zijn. Het komt uit onze opvoeding, de wijze waarop je bent opgevoed door jouw ouders en de invloed van de omgeving die een bepaald verwachtingspatroon van jou hadden zoals je je hoort te gedragen als kind. Mocht je als kind autonoom zijn? Werd het gewaardeerd als jij je mening gaf? Je staat er niet bij stil, maar hoe jij je voelt en gedraagt kan zelfs herleiden naar de manier waarop je bent geboren. Mocht je zelf kiezen hoe je uit de buik van je moeder kwam of werd er toen al voor jou gekozen? Mocht je lekker blijven zitten of moest je eruit of werd er aan je getrokken en geduwd? Jouw geboorte imprint kan nog steeds van invloed zijn op je volwassen leven.

Stel je jezelf wel eens vragen over het leven?

Welk leven wil ik nu echt leiden? Wie ben ik eigenlijk en leef ik op dit moment wel het leven wat ik wil leiden. Het is soms één van de moeilijkste dingen om zelf de regie over je eigen leven te nemen. Want vaak kiezen we juist toch weer voor loyaliteit en harmonie. De prijs die je dan betaald is hoog, uiteindelijk speel je dan steeds meer een bijrol in de film van iemand anders zijn leven. En begrijp me nu alsjeblieft niet verkeerd dat je er uit loyaliteit wilt zijn voor de ander geen goede eigenschap is. Het is zelfs een kernwaarde. Maar het kan ook een valkuil zijn wanneer je te loyaal bent en jezelf daarbij uit het oog verliest. Want als je te weinig aandacht aan jezelf besteedt en voorbij gaat aan je eigen behoeften, krijg je vroeg of laat met uitputting te maken. Als je je meer gaat richten op datgene wat voor jou belangrijk is en wat je behoeften zijn, gaat er compleet een nieuwe wereld voor je open. Je wordt dan stap voor stap de regisseur over je eigen leven, waarin je keuzes gaat maken vanuit je verlangens, je toekomstvisie en je verantwoordelijkheden. Daarin ben je dan niet meer afhankelijk van de mening van de ander, maar kun je zelf die verantwoordelijkheid nemen voor wat goed is voor jou. Uiteindelijk kies je hiermee voor je innerlijke vrijheid en voor wie je kunt zijn wie je wilt zijn en wordt je leven niet meer bepaald door hoe anderen denken dat je je hoort te gedragen. Jonge kinderen zijn hierin een grote spiegel. Zij willen namelijk niets liever dan de regie over hun eigen leven hebben. En ben jij als ouder hierin als kind tekort gedaan, dan kan dat soms aardig botsen met je eigen kind.

De oplossing zit hem in zelfliefde.

Stel jezelf eens de volgende vragen en wees vooral eerlijk in de antwoorden naar jezelf. Waarin geef ik voldoende mijn grenzen aan en waarin nog niet. Durf ik mijn eigen keuzes te maken ongeacht wat de ander ervan vindt?Hoe trouw en loyaal ben ik naar mezelf? Hoe integer ben ik naar mezelf? Op welke manier ben ik er voor mezelf als ik dat echt nodig heb? Net zoals ik er voor mijn kind kan zijn.  Hoeveel rust en ruimte gun ik mezelf? Hoe vrij voel ik mezelf om het pad van mijn verlangen te bewandelen? Onderzoek met zachtheid. Wees vooral mild en liefdevol voor jezelf. Er zit een grote kracht in jou, waarop je kunt steunen om als mens te groeien. Wil je iets veranderen in je leven? Wil je meer voor jezelf leren kiezen, autonomer worden en daarmee uiteindelijk innerlijk vrij, ben je van harte welkom in mijn praktijk en ondersteun ik je graag liefdevol in je proces. En laat je die nieuwe wereld voor je opengaan.