Wat is Zijn? Die vraag is lastiger te beantwoorden dan dat het lijkt. Omdat het heel veel is en er tegelijkertijd ook heel veel antwoorden mogelijk zijn. Misschien is het meest logische antwoord wel: bewust voelend aanwezig zijn in het nu. Maar ook dat roept bij velen nog steeds allerlei vragen op.
Jonge kinderen zijn prachtige spiegels als het gaat om Zijn. Zij laten ons heel goed zien dat Zijn een natuurlijke staat is van volledige overgave in het moment. Voelen, doen (handelen) en ervaren (zonder erover na te denken) gaan bij jonge kinderen hand in hand. En deze staat kan je leven enorm verrijken, zo heb ik in het begeleiden van kinderen zelf mogen ervaren.
Als je ouder wordt, lijkt het alsof je deze natuurlijke staat op een gegeven moment verliest. We groeien op, leven in een maatschappij waarin we van alles moeten, en we draaien mee in de cirkel. We passen ons aan alles aan.

Je kern tot bloei laten komen.

Als we ervoor kiezen om te Zijn, kiezen we voor een staat van “laten”. Alles laten wat er is. En daarin is geen goed of fout; daarin is alles oké.
Zijn is een staat van overgave. Alle gevoelens en emoties mogen er zijn en hoeven niet onderdrukt te worden. De sleutel ligt in de acceptatie, in jezelf alle ruimte geven voor je gevoelens, inclusief het uiten ervan. En wanneer je in zo’n diepe verbinding komt met jezelf, maak je verbinding met het hele lijf. Je gebruikt je lichaam om uit het hoofd te komen en dieper in het lijf te zakken. Ondertussen blijf je met je aandacht bij datgene wat er in je lichaam gebeurt; je bent getuige van jezelf, zonder er iets van te vinden.
Op die manier laat je je kern tot bloei komen. De ingrediënten zitten allang in jezelf; de puurheid van het kind en de wijsheid van de meester.
In de staat van Zijn is er alleen maar rust, ruimte en vrijheid. Je gaat van denken naar voelen, van herrie in je hoofd naar een verbinding met je hart. Want dat is wat er gebeurt als je tot diepere lagen in jezelf komt: je ervaart innerlijke rust. Een gevoel van thuiskomen. Overtollige ballast hoef je niet langer bij je te dragen; het laat zich los van jou.

Wat wil je lichaam je vertellen?

Voelen en ervaren is een open afstemming op je innerlijk leven; de voelende staat is een natuurlijke poort naar de Zijnsstaat, waar genieten en vreugde tot uiting komt.
Om te horen wat ons lichaam je wil vertellen en de boodschap begrijpen, is het belangrijk dat je verbinding maakt met je lichaam en je lichaamssensaties. Dit vereist natuurlijk de nodige oefening, maar als je dat contact eenmaal met je lichaam kunt maken, vertelt het je niet alleen over emoties en spanningen, maar ook over kracht, liefde en wijsheid. Je gevoelens krijgen op die manier van binnenuit de juiste woorden, waardoor ze verzachten en de energie op een positieve manier wordt veranderd.
Stel jezelf eens de volgende vragen: hoeveel rust geef je jezelf? Hoeveel ruimte? Hoeveel vrijheid? In deze tijd is het voelen ontzettend belangrijk. Een spiegelopstelling is een krachtige manier om de antwoorden te vinden en leert je om vanuit je hoofd naar je gevoel te bewegen. Ik begeleid je daarbij met verschillende meditatie- en ademhalingstechnieken, waardoor je meer inzichten krijgt in jouw gevoelsleven en wat je nodig hebt op dat moment.

Ik heet je met veel liefde welkom in mijn praktijk.