Iedereen komt tijdens zijn of haar leven verschillende situaties tegen, die uitnodigen tot persoonlijke groei en bewustwording. Niet dat die situaties altijd even leuk zijn. Sterker nog, het kunnen perioden zijn van diepe pijn, rouw, verlies, schuld, schaamte en intens verdriet.
Mildere varianten daarop zijn natuurlijk ook heel goed mogelijk. Je krijgt dan gedachten als: “Ik voel me niet meer happy”, “er is iets mis met mij, ik krijg niet genoeg waardering”, “ik hoor er niet bij”, “ik voldoe niet” en “ik ben gewoon niet goed genoeg”. Je hebt dan het idee dat iedereen succesvol en gelukkig is, behalve jij. Maar is dit ook werkelijk zo?
De blokkades en pijnpunten die je tegenkomt op je weg naar groei en bewustwording, komen bijna altijd voort uit oude patronen. En die kunnen je leven op een gegeven moment beheersen. Je omgeving is namelijk altijd een spiegel van wat er binnen in jezelf leeft.

Verschillende vormen van liefde geven aan jezelf.

Hoewel ze niet altijd prettig zijn, zijn het mooie en innerlijke processen. Zonder deze processen kun je namelijk niet groeien. En ze komen binnen elke relatie aan de oppervlakte. Als je ze herkent, is er maar één manier om ze te helen: door middel van zelfliefde. Daarvoor is het nodig om grenzen te stellen, bewuste keuzes te maken, minder streng te zijn voor jezelf, je eigen verantwoordelijkheden nemen, met aandacht voor jezelf leven en tijd en ruimte nemen voor alles wat je wilt in je leven. Allemaal vormen van liefde geven aan jezelf. Maar ook: gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want daardoor ontstaat ook vaak het gevoel om een ander tekort te doen. En dát gevoel is iets dat vaak weer voortkomt uit opvoeding en invloeden van je omgeving; die zijn namelijk zeer bepalend hoe je op dit moment in het leven staat. Daaruit is je zelfbeeld ontstaan.

Zelfliefde maakt het onmogelijke mogelijk.

Liefde brengt rust en plezier. Vanuit liefde voor jezelf, kunnen problemen veranderen in mogelijkheden om dieper tot de kern van het leven te dringen. Geef jezelf daarom een overvloed aan liefde en stap in een andere werkelijkheid. Dat kan op een heel eenvoudige manier, bijvoorbeeld door in de spiegel te kijken en te zeggen: “ik hou van jou zoals je bent”. Een krachtige manier die diep doorwerkt is het innerlijk kind in jezelf in gedachten te omarmen en het de warmte en de liefde te geven die het nodig heeft. Er zijn verschillende manieren om liefdevolle aandacht aan jezelf te geven. Weet dat je het waard bent.

Ik wens je warme liefdevolle feestdagen en een gezond en verbindend 2021. Heb lief.