Een tijdje geleden hoorde ik iemand zeggen: “Echt genieten van het leven kan ik niet. Ik denk veel na over dingen in het leven, over het verleden, over de dingen die ik moet doen, over mijn werk. En soms leveren al die dingen waar ik over nadenk, me stress op, maar ik weet ook niet hoe ik het anders moet doen. Ik zou het soms wel anders willen, maar ik weet ook niet wát ik nou eigenlijk anders wil.”
Die uitspraak kwam behoorlijk bij me binnen. En ik realiseerde me dat deze persoon niet de enige is die zo denkt; er zijn veel mensen die de hele dag doorbrengen in de denkmodus en daardoor niet meer echt kunnen genieten van het leven.|
Tegen al die mensen zou ik zó graag persoonlijk willen zeggen dat het allemaal heel anders kan. Dat je je vrij kunt voelen in het leven en dat je mag genieten van alle kleine en grote dingen die het leven te bieden heeft. Het grote geheim achter genieten van het leven heet “hier en nu”.

Van denken naar voelen. Van hoofd naar hart.

Natuurlijk is het voor mezelf geen onbekend terrein. Jarenlang was ik een “wandelend hoofd” zoals ik het nu noem. Oude patronen beheersten onbewust mijn leven. Dat ontstond in mijn jeugd, waarin ik veel leefde vanuit angst. Denken, vanuit het hoofd leven, werd een overlevingsstrategie; tótdat verschillende mislukte banen en een verbroken relatie voor een wake-up call zorgden en ik besloot dat ik het voortaan anders zou gaan doen. Het werd tijd voor wat er in mijn hart leefde, in plaats van in mijn hoofd. En om weer van mezelf en van mijn leven te genieten.

Maak weer verbinding met je lijf.

Laat ik meteen even één misverstand oplossen. Je hoofd is wel dégelijk heel belangrijk; je hebt dat niet voor niets gekregen. Maar het is de bedoeling dat je denken in dienst staat van je voelen en niet andersom, want dat werkt niet. Je hoofd is een uitstekende controleur die je kunt inzetten wanneer het nodig is, maar die zijn werk moet doen in harmonie met je lijf. Je lijf is de plaats waar je thuiskomt. Waar je even alles mag laten zijn wat er is. Waarin je kunt rusten, in het hier en nu. Dat voel je als je verbinding maakt met je lijf en met je aandacht naar je gevoel gaat. Wanneer je je diep met je lijf gaat verbinden, komt er vanzelf beweging. Dat kan tijdens een wandeling in de natuur bijvoorbeeld, maar ook gewoon thuis, terwijl je ontspannen op een stoel zit. Vraag dan aan jezelf wat je gevoel je te zeggen heeft, en wat je gedachten daarvan vinden. En kijk of je het verschil daartussen kunt waarnemen.

Geniet van de ervaring van verbinding.

Als je met je aandacht bij je gevoel in je lichaam bent, ben je in het hier en nu. Op dat moment voel je de stress verdwijnen en ervaar je dat je in verbinding bent met jezelf. Je zult dat ervaren als een moment van totale ontspanning en daar mag je van genieten. En als je jezelf vaker die aandacht geeft, merk je dat je minder stress zult ervaren, minder last hebt van klachten en meer thuiskomt in je eigen lichaam.
Mocht je daar moeite mee hebben, dan kan ik je daarin uiteraard ondersteunen. Ik help je graag; je bent van harte welkom. Op deze site vind je alle informatie over de mogelijkheden die ik je kan bieden.