Vanaf het moment dat we geboren worden, ervaren we op verschillende manieren pijn in ons leven. En pijn is een vervelende ervaring, die we het liefst zoveel mogelijk vermijden. Maar wat we in de loop van de vele jaren blijkbaar ergens zijn kwijtgeraakt, is het besef dat er een groot verschil bestaat tussen lichamelijke en psychische of emotionele pijn.
In de beide ervaringen van pijn, zijn we namelijk geneigd om precies hetzelfde te doen: we zorgen dat we er zo snel mogelijk vanaf komen of we vermijden het.
Als we een lichamelijke pijn ervaren, zoals kiespijn of oorpijn, lossen we dat op met een aspirientje of met een ander medicijn dat de symptomen onderdrukt. En als er gevaar voor lichamelijke pijn dreigt, bijvoorbeeld als we te dicht bij vuur of een hete kachel komen, dan maken we een terugtrekkende beweging. Logisch, want lichamelijke pijn is verre van prettig en het dient ons niet (met uitzondering van het feit dat het ons een boodschap te vertellen kan hebben, bijvoorbeeld bij ziekte), dus doen we er alles aan om pijnlijke lichamelijke ervaringen te voorkomen.
Maar het paradoxale is dat we met psychische of emotionele pijn precies hetzelfde doen. Zodra het ernaar uitziet dat we daarmee geconfronteerd worden, maken we óók die terugtrekkende beweging en proberen we het zoveel mogelijk te vermijden. Maar in tegenstelling tot lichamelijke pijn, kan psychische of emotionele pijn ons juist een stuk verder helpen. Als we ernaar durven kijken en het omarmen, kan die psychische of emotionele pijn juist een parel worden.

Bevrijd jezelf van pijn door te voelen.
Psychische of emotionele pijn is in feite niets anders dan geblokkeerde energie die je kunt loslaten door er naartoe te gaan en deze bewust te gaan voelen. Een systemische spiegelsessie is daarvoor het perfecte speelveld. Daarin word je je bewust van je emoties in verschillende situaties (ook uit het verleden) en op verschillende plaatsen. Je gaat daadwerkelijk voelen waar de blokkades zich bevinden en hoe je de patronen die daaruit zijn ontstaan, kunt doorbreken. Daarmee verandert er direct iets in je gevoelsbeleving; je kunt de gebeurtenissen die erachter zitten, aanvaarden en de bijbehorende pijn gaan loslaten. Op dat moment maak je van je pijn een parel: je energie kan weer vrij gaan stromen, je bewustzijn wordt vergroot en je krijgt prachtige persoonlijke inzichten (bijvoorbeeld over te zetten stappen).

Wil je daar meer over weten? Wil je een thema verkennen, wat op dit moment in jouw leven speelt of wil je ervaren waar je gevoel jou kan brengen? Neem dan contact met mij op; ik ga graag met jou in gesprek. Wil je meer over mij weten? Kijk dan gerust eerst even verder op deze site.