Loslaten zorgt voor vernieuwing. Voor ruimte, inzicht en voor energie die weer kan gaan stromen. En dat zorgt er weer voor dat je nieuwe wegen kunt inslaan. Loslaten is dus eigenlijk het mooiste begin van het nieuwe jaar, want in tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, krijgen we er alleen maar veel moois voor terug in het leven.
Loslaten is tegelijkertijd ook één van de moeilijkste dingen die er zijn. Niemand heeft een knop in zijn hoofd die je even aan kunt zetten om alles los te laten. Het vraagt om vertrouwen op wat er komt en om totale overgave aan wat er is. Zelf ben ik al vele malen met loslaten geconfronteerd in mijn leven, waarbij mijn leven in één keer totaal op zijn kop stond; het overlijden van mijn partner was daarin wel een absoluut dieptepunt. Op dat moment was ik de controle volledig kwijt. Ik wist werkelijk niet meer welke kant ik op moest met mijn leven of wat het me nog te bieden had. Door me er totaal aan over te geven, kwam ik tot bezinning en kon ik openstaan voor het antwoord op deze vraag.

Je kunt pas iets loslaten als het er eerst mag zijn.

Loslaten is een ervaringsproces. En daarbij is het “laten” misschien nog wel belangrijker dan “los”. Hou maar eens met gestrekte arm een steen vast en hou je handpalm naar beneden gericht. Als je je hand nu opent, en dus loslaat, valt de steen naar beneden. Maar als je je handpalm naar boven gekeerd houdt en je hand opent, laat je ook los, terwijl je de steen nog steeds kunt zien. En dat is het geheim van loslaten: kunnen kijken naar wat er is, zonder daar weerstand aan te bieden. Dat zorgt namelijk voor veel stress en als we daar teveel van opbouwen in ons lijf, kan dat tegen ons gaan werken en allerlei lichamelijke problemen veroorzaken.
De steen in het voorbeeld staat voor een emotie. En emoties willen er mogen zijn, worden gevoeld en ervaren. Door ze er te laten zijn, te omarmen en ze de ruimte te geven om gevoeld te worden, schept dit ook veel ruimte in je eigen lijf. Je kunt een hardnekkige (traumatische) emotie (een blokkade) ook zien als een blok ijs. Als het ijs smelt, kan het water weer gaan stromen en wekt het energie op. Het wordt dan een energiebron.
Als je naar een emotie kunt kijken en kunt voelen, ontstaat er een inzicht. Daarna kan de emotie ook vanzelf worden losgelaten. In feite hoef je dus eigenlijk niets te doen; het laat zich vanzelf los van jou. Daardoor ontstaat ruimte en ga je een nieuwe energie ervaren, een energie die je helpt bij je proces. Vervolgens kan alles weer gaan stromen.
Voelen is dus een ontzettend belangrijk proces in ons lichaam. We lopen vaak weg voor problemen en doen alles om de pijn te vermijden, maar dáárin ligt nu juist de sleutel; tot het ervaren van nieuwe energie, ruimte, vrijheid en vreugde. www.puurauthentiek.nl