Soms hoor ik mensen wel eens zeggen dat ze “geleefd” worden. Door hun omgeving, door hun werk, door hun familie of kinderen. 

Maar in feite klopt dat niet. Het gaat hier namelijk om het respecteren van je eigen grenzen. En dat heeft alles te maken met je eigen Innerlijk Kind. Dát is de factor in je leven die om aandacht vraagt en die, als ‘ie dat niet krijgt, de boel flink kan saboteren. Je Innerlijk Kind heeft een zeer belangrijke invloed op hoe jij je leven nu leeft. Net als je geboorte, de zwangerschap en het moment van jouw conceptie. In onze kindertijd (of daarvóór) ontstaan namelijk de overtuigingen die nú onze identiteit bepalen. Als je dus als kind vaak bent afgewezen, ben je nú in staat om de dialoog met dat Innerlijk Kind aan te gaan en om je huidige gedrag en gevoel beter te leren begrijpen. En wat misschien nog wel mooier is: te veranderen. Boeddha zei het al: “Inzicht in oorzaak en gevolg bevrijdt’. 

Op een zeker moment wordt er iets getriggerd. 

Tijdens je jeugd zullen er ongetwijfeld momenten zijn geweest waarop je pijn hebt ervaren. Wanneer zo’n ervaring niet goed wordt afgerond en geïntegreerd, ontstaat er een onafgeronde ervaring. Als kind stop je deze pijnlijke ervaring dan weg, maar deze wordt in feite verplaatst naar het onbewuste en blijft daar sluimeren. En dat kunnen er in de loop van de jaren steeds meer worden. Totdat we op een gegeven moment zelf kinderen krijgen of in relatie met onze omgeving gedrag gespiegeld krijgen waarin we worden getriggerd. Op dat moment komt alles ineens weer automatisch naar boven. 

Je zou denken dat ervaringen uit je kindertijd geen invloed hebben op je volwassen leven, maar het tegendeel is waar. Je Innerlijk Kind (maar ook je omgeving) resoneert steeds weer op pijnlijk geleefde stukken. Net zolang totdat de lessen en inzichten die ermee zijn gemoeid, geleerd zijn. 

Patronen van je voorouders als spiegel voor je eigen leven. 

Ook tijdens de zwangerschap van je moeder of tijdens jouw conceptie kan er veel belastends aan jou zijn overgedragen. Ook kun jij de ballast van je ouders, die niet verwerkt is, weer doorgeven aan je eigen kinderen. Onbewuste patronen kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven. Maar je kunt ook heel bewust de keuze maken om deze patronen als spiegel voor je eigen leven te zien. Stel jezelf in dat geval de vraag: wat raakt je in je leven? Het gebeurt namelijk regelmatig dat we emoties ervaren, maar niet de emotie achter het verhaal kennen. We krijgen een trigger en hebben de keuze om het als obstakel te zien of als een cadeautje. Zulke cadeautjes worden trouwens regelmatig uitgedeeld: door kinderen, maar ook door familieleden, vrienden, kennissen en collega’s.

Het gevoel dat je de wereld moet dragen. 

In de families waarin we zijn opgegroeid zijn vaak patronen ontstaan die zich steeds opnieuw kunnen aandienen en die meestal gaan over zaken als; verantwoording dragen die niet bij jou hoort, je niet gezien voelen, je niet gehoord voelen, je niet durven uit te spreken, jezelf kleiner maken dan je bent, je in de steek gelaten voelen, het gevoel hebben niets goed te kunnen doen, het idee krijgen om jezelf aan te stellen of een lastig persoon te zijn. Daardoor kun je nu nog steeds de plicht voelen om voor de ander te zorgen (omdat dit nu eenmaal jouw plicht of taak was) en dat kan uitgroeien tot het gevoel dat je de wereld moet dragen. En als je niet geleerd hebt om voor jezelf op te komen, blijft die last je klein houden. Ben je altijd heel streng voor jezelf geweest, dan is het heel goed mogelijk dat je deze strengheid in jezelf hebt meegegeven in de opvoeding van je kinderen. 

Luister naar wat je Innerlijk Kind te vertellen heeft. 

Wil je nu, als volwassene, in harmonie met jezelf en met je eventuele kinderen komen, dan is het belangrijk om eerst je eigen Innerlijk Kind te leren kennen en te leren luisteren naar wat dat kind je te vertellen heeft. 

In mijn praktijk krijg je daarvoor alle ruimte en nu met een mooie aanbieding: een complete spiegel opstelling voor 97,-. Wil je daar gebruik van maken, vul dan je gegevens in op het contactformulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor een afspraak. Je bent van harte welkom.