Verlatingsangst, afwijzing, niet verbonden voelen, angst om te verliezen, angst om te verbinden, herken je dit? Hoe sta jij op dit moment in het leven? Heb je het gevoel dat je relaties maar niet lukken? Loop je elke keer weer tegen dezelfde problemen aan in je relatie? Heb je het gevoel dat bepaalde situaties in je leven zich keer op keer herhalen? Je wilt je graag verbinden met de ander en zodra je dat doet, houdt de ander je op afstand omdat je te dichtbij komt.

De invloed van jouw geboorte imprint op je liefdesrelatie.

Bindingsangst en verlatingsangst is een polariteit die elkaar steeds opnieuw aantrekken. Het ontmoet elkaar binnen de relatie met de ander. Je staat er vaak niet bij stil, maar wist je dat de prenatale fase en geboorte van grote invloed kan zijn op jouw leven en de liefdesrelaties die je aangaat. Ik heb jaren te maken gehad met verlatingsangst en bindingsangst. Het kwam voort uit mijn eigen geboorte, waarin ik voor twee maanden in quarantaine heb gelegen. Verlaten lag ik in de couveuse zonder de aandacht en nabijheid van mijn moeder te voelen. Ik werd toentertijd verpleegt en verzorgt door nonnen. De impact die het op mijn latere leven had, was angst om te verbinden en verlaten te worden. Een imprint die ik vanaf mijn geboorte onbewust heb meegedragen en pas op latere leven tot uiting kwam.

De symptomen van bindingsangst en verlatingsangst.

Bang om afgewezen te worden. Het aangaan van langdurige intieme relaties is moeilijk. Je snel onder druk gezet voelen. De ander niet volledig kunnen toelaten. Bang zijn om verlaten te worden. Twijfelen over je relatie. Een vaste relatie geeft een benauwd gevoel.

Symptomen van verlatingsangst.

Je bent jaloers en vertoont claimgedrag. Je bent overbezorgd over de mensen van wie je houdt. Je bent bang dat hen iets overkomt. Je bent bang om alleen te zijn. Je hebt het gevoel van gemis als de ander niet bij je is. Je wilt vaak en veel met de ander samen zijn.

De relatie met je moeder is de moeder van al je relaties.

De verbinding met je moeder is van wezenlijk belang voor de verbinding in al je relaties. Je bent als kind afhankelijk van je moeder als eerste hechtingsfiguur. Het oermoeder instinct weet precies wat een kind nodig heeft. Als daar iets mis is gegaan tijdens de bevalling, na de bevalling (zoals in mijn geval), of zelfs nog daarvoor tijdens de eerste 9 maanden in de buik van je moeder, kan dit pijnlijke gevolgen hebben in je latere leven. Als je in het verleden de verbinding niet hebt gevoeld, voel je een onbewuste aantrekking tot personen die ook niet in staat zijn om zich met zichzelf te verbinden, waardoor je ook steeds weer dezelfde personen aantrekt in je leven. Bepaalde behoefte die niet zijn vervuld die je als kind nodig had, haal je dan onbewust uit je relatie. Je zoekt in wezen in de ander hetgeen waarin je zelf nooit bent vervuld.

Gelukkig is er iets aan te doen.

Op het moment dat ik zelf het onbewuste stuk van mijn geboorte periode ging aankijken, veranderde ook mijn leven. Ik maakte bewuste keuzes en er kwamen andere mensen op mijn pad waartoe ik me aangetrokken voelde. De sleutel ligt in de diepere verbinding met jezelf. Van jezelf houden is de grootste zelfzorg die je jezelf kunt geven. Dit vraagt om liefdevolle aandacht en ruimte voor jezelf. Elke keer weer finetunen, durven voelen en naar binnen keren om de relatie die je hebt met jezelf te verbeteren. Oprecht lief zijn en zonder oordeel naar jezelf durven kijken, is veelal het moeilijkste wat er is. Het vraagt om moed en zelfcompassie. De vraag is, ‘wat heb je op dit moment nodig in je leven?’

Herken je dit?

Laat de liefde in jezelf groeien en daarmee de liefde voor de ander. Wil je graag verandering in je leven doorvoeren, oude patronen doorbreken die jouw liefdesrelatie in de weg staan, een duwtje in je rug en de ondersteuning die je nodig hebt binnen een veilige bedding? Ik begeleid je graag van hart tot hart……

 

Je bent van harte welkom in mijn praktijk.