Niet voor iedereen is de decembermaand een fijne tijd. Ook ik ken deze tijd maar al te goed. Het gevoel dat je je ineens heel erg eenzaam kunt voelen en het gevoel je kan bekruipen dat je er helemaal alleen voor staat. Ik heb mijn kracht gehaald uit deze alleen Zijn momenten. Want eigenlijk ben je nooit alleen. Je bent altijd samen met je liefdevolle Zelf.

Het hart vraagt om diepe verbinding te maken.

Deze tijd nodigt ons uit om naar binnen te keren, te voelen wat er diep binnen in ons gehoord en gezien wil worden en erkenning mag krijgen. Het vraagt om de liefdevolle omarming van onszelf. Leven vanuit je hart is de grote uitdaging van deze tijd. Deze tijd vraagt om verandering, om groei in bewustwording en los te laten wat niet meer dient. Het vraagt om anders te denken, te voelen en te handelen en de verbinding te zoeken met ons hart. En wat mij betreft de enige koers die je kunt varen. Dit kan heel spannend zijn, maar het geeft je uiteindelijk de grootste voldoening.

Je hart is een plek van verbinding en compassie.

Wanneer je leeft vanuit je hart, dan leef je vanuit wie je in essentie bent. In je hart ben precies goed genoeg zoals je bent. In je hart is overvloed aan liefde, dankbaarheid, warmte, vertrouwen en verbinding en is er genoeg is voor iedereen. Sta je in verbinding met je hart, dan zal het je helpen uit te spreken over de dingen die niet meer passend zijn voor jou. Soms maken we keuzes die worden geregeerd door angst. Op zo’n moment leven we dus niet meer vanuit het hart. Sterker nog, het hart kent geen angsten. In een dolgedraaide wereld vraagt het hart om stilte, om te vertragen, om een beetje langzamer te gaan. Een stapje terug te nemen, te observeren en de ruimte te creëren die het nodig heeft om te doen wat goed voor je voelt. Het hart vraagt om net iets verder te kijken dan dat we met het eerste oog zien. Het vraagt om gezond te leven, het vraagt om aandacht voor jezelf te hebben. Want je hart is ook een plek van verbinding en compassie. Dat je deel bent van een groter geheel, daar waar je weet dat alles wat leeft met elkaar verbonden is. Daar waar onvoorwaardelijke liefde leeft.

Ik heb een mooie oefening voor jou om rust te vinden vanuit je hart.

Spanning en piekeren leidt tot chaos in hoofd en hart. Omgekeerd kan je hart sterke signalen van ontspanning naar je hoofd sturen. Het geeft een gevoel van kalmte en vergroot je probleemoplossend vermogen.

Ga rustig zitten en sluit je ogen en richt je aandacht naar binnen. Richt je aandacht op je hartstreek in het midden van je borst. Blijf met je volle aandacht bij je hart. Terwijl je rustig ademt, beeld je je in dat je ademstroom je hart in en uit vloeit. (Her)beleef een positief gevoel. Dat kan een gevoel van liefde zijn voor een persoon, maar ook waardering en dankbaarheid voor de goede dingen in het leven. Blijf 3 minuten bij dit gevoel.

Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt om het positieve gevoel op te roepen en echt te beleven. Geef je hart lucht en ruimte die het nodig heeft en blijf trouw aan jezelf. Je geeft daarmee niet alleen jezelf een prachtig geschenk, maar ook aan de wereld.

Vanuit een warm hart wens ik je veel liefde, zachtheid en verbinding met jezelf en elkaar. Heb een fijne jaarwisseling en een gezond, sprankelend en magisch 2023!