Een aantal weken geleden las ik een stukje over iemand die stage liep bij Jeugdzorg en 80 A4tjes moest lezen voor haar stage. Het viel haar op dat ze in het document veel woorden tegenkwam als opvoeding, straf, consequenties, jeugd en regels en wel meer dan 100 keer! Toen ze ging filteren op het woord liefde bleek dat LIEFDE geen één keer voorkwam in het document. 

Mijn hart breekt als ik dit lees. Want liefde begint al bij het allereerste begin van jouw bestaan. Liefde heeft de hersenen gevormd van jou als baby. Het is inmiddels onderzocht en bewezen dat stress de hersenen van een baby beïnvloed. Voor sommige is een zwangerschap een stressvolle en ontwrichte ervaring geweest. Als je moeder in haar vroege leven geen sterke emotionele basis had en zich innerlijk niet beschermd voelde, heeft dat invloed op jou als kind en volwassene. Natuurlijk kunnen je ouders daar ook niets aan doen en hebben ze gegeven wat zij konden geven, anders hadden zij het echt anders gedaan. 

Je moeder is belangrijk omdat je als kind in haar buik groeit. Als er geen begrijpende liefdevolle symbiotische relatie is geweest waar je op kon vertrouwen, dan kan het zo zijn dat je je niet kan openen als je relaties aangaat, zelfs niet met jezelf. De verbinding met je moeder is de verbinding met je eigen lichaam. Wanneer de verbinding met je moeder niet optimaal verloopt, is het mogelijk dat je kampt met fysieke problemen. 

Het antwoord is, in liefde voor jezelf leven.

Juist nu, in deze tijd waarin wij zo op zoek zijn naar verbinding met de ander, is de verbinding die je hebt met jezelf essentieel voor het voelen van de verbinding met de ander. De behoefte aan diepere verbinding ontstaat namelijk eerst in jouzelf. Dit vraagt om ruimte om datgene aan te kijken, wat de diepere verbinding in jezelf weer tot stand kan laten komen. Dat is bijna onmogelijk als je te veel ruis om je heen hebt en de hele dag aanstaat. Het vraagt om ruimte te maken voor datgene wat in jou leeft en gezien wil worden. Dat kan door er in stilte en met aandacht te ZIJN voor jezelf, zonder ruis van anderen op de radar. Door voor jezelf te zorgen zoals je voor een kind zorgt. Door jezelf lief te hebben om wie je bent. Door je grenzen aan te geven, wanneer nee een nee is en geen ja wordt. Geef jezelf een overvloed aan liefde en stap in een andere werkelijkheid.

Liefde is een bron van kracht.

Liefde maakt het onmogelijke mogelijk. Liefde brengt rust en plezier en kan ook helderheid geven. Vanuit liefde voor jezelf, kunnen problemen veranderen in mogelijkheden om dieper tot de kern van het leven te dringen. Hoe meer liefde je aan jezelf kunt geven, hoe meer je kunt weggeven. Geef je hart de lucht en ruimte die het nodig heeft en blijf trouw aan jezelf. Weet dat je het waard bent. Jij bent liefdevol bewustzijn.

Ik was dus verbijsterd en begreep werkelijk niet waarom het woord liefde niet één keer voor kwam in het document van Jeugdzorg. Zelfliefde is het ouderschap, omdat je kind van jou afkijkt hoe je jezelf lief hebt.

Terug naar de basis. 

Onze babytijd dragen we diep van binnen mee en leven we uit in onze meest intieme relaties. Je kunt de periode van jouw conceptie tot en met de geboorte zien als blauwdruk van je leven. Als je die blauwdruk kent, begrijp je wie je bent en krijg je antwoorden op de vraag ‘waarom’ in je leven. Wil je antwoordt krijgen op de vragen die spelen in je leven? Je bent van harte welkom in mijn praktijk.

Krijg inzicht in jouw geboortepatronen