Rouw ontstaat niet alleen bij verlies, zoals de meeste mensen verlies ervaren. De intense (vaak verborgen) gevoelens kunnen ook ontstaan bij het fysiek afstand nemen tussen ouder en kind, waarbij in het lichaam een nog onbekend gemis en leegte wordt gevoeld, gepaard met diep verdriet. Anja komt bij mij in de praktijk. Ze heeft al veel innerlijk werk gedaan de afgelopen jaren en al veel aan haar moederwond gewerkt. Ze wil nu heel graag naar haar vaderwond kijken. We besluiten hier samen in te duiken en te ervaren wat hierin naar boven mag komen en om heling vraagt. Lees haar verhaal……

Anja ervaart gedurende haar leven moeite met het vinden van de juiste partner. Zoals ze zelf zegt komt ze niet zoveel mannen tegen waarbij ze zichzelf op haar gemak voelt. En wanneer dat wel het geval is, dan wil of durft hij niet, waardoor zij zich afgewezen voelt. Haar biologische vader heeft haar voor haar geboorte verlaten en met haar stiefvader had ze geen goede band. De zwangerschap was niet gepland en het was niet de bedoeling dat zij er zou zijn, zoals ze zelf zegt. Haar moeder was ongehuwd en ongewenst zwanger geraakt van een man die twijfelde of het wel van hem was. Een alleenstaande moeder was toentertijd een schande voor de familie, dus moest er worden getrouwd. Met een biologische vader die niet in staat was voor een gezin te zorgen en een moeder die eigenlijk iets anders wilde met haar leven dan zwanger worden, maakte dat haar moeder terugkeerde naar haar ouders. Anja heeft haar vader nooit gekend, alleen vanaf foto’s.

We duiken er samen in en gaan terug naar de basis, waar het allemaal begon. Anja heeft een gevoel van: “Ik hoor nergens bij, er is geen plek voor mij, ik moet alles alleen doen.” Ze mist een brede schouder om op te leunen en om getroost te worden. Ze voelt zich in de steek gelaten. Ze wil zich veilig en beschermd voelen en verlangt naar erkenning voor wie zij is. In de opstellingen komt er diep verdriet naar boven. Er wordt geen eenheid gevoeld. Bij elke laag is er een gevoel van leegte, eenzaamheid en het gemis aan bescherming van de vader. Ze gaat het allemaal aan. Ik bewonder elke keer haar moed en vertrouwen. Door steeds een laag dieper te zakken en ruimte te geven aan alle emoties die naar boven willen komen en erbij te blijven ontstaat er ruimte. Anja ervaart een gevoel van: “ik ben er eindelijk’ en een gevoel van thuiskomen. Het geeft haar letterlijk een bevrijding in de energie. Anja voelt zich gaandeweg de opstellingen steeds een stukje veiliger in haar lichaam, waarmee haar vertrouwen en gevoel van eigen-waarde groeit. Tot slot zegt ze “Ik ben het waard”.

Het helen van een emotionele wond geeft je inzichten in patronen die op een onbewust niveau je leven nu nog steeds beïnvloeden. Om dit om te buigen in ander gedrag is het belangrijk dat eerst alle delen in jezelf worden doorvoeld. Daarmee krijgen jouw emoties ruimte en kan het gedrag worden begrepen. Traumatische ervaringen hoeven geen vastgeroest gegeven te zijn. Het brein is enorm flexibel. Door in beweging te komen worden ervaringen inzichtelijk en bewust gemaakt, waarmee kan worden los gelaten. Je voelt harmonie en jezelf in balans en beweegt steeds meer vanuit het hier en nu.

Vanuit privacy oogpunt is Anja niet de echte naam van mijn client. Haar verhaal deel ik met haar toestemming.