Herken je deze uitspraak?
Ik wilde als kind van vroeger van alles:) En dat werd afgedaan als “je hebt niks te willen.” Pff, weer zo’n overtuiging die vast blijft zitten in je systeem en daar onbewust blijft rond sluimeren. Willen staat voor autonomie. Kijk eens naar kleine kinderen, die van alles willen. En ook soms dingen die onmogelijk zijn en dan stampvoetend toch hun zin willen hebben. Ik benoem het als een kind met een sterke autonomie. Het brengt tegelijkertijd een grote glimlach op mijn gezicht. Hoe was dit bij jou van vroeger? Werd jij gerespecteerd in je willen. Misschien wekte het irritatie op bij je ouders en werd je zelfs gedwongen om de wil van je ouders te volgen. Of misschien werd je wil dominant gevonden en het gebrek aan respect voor de ander. Je werd hierbij niet gezien in je autonomie. Je mond werd gesnoerd.

Het kan ook nog zijn dat je ouders je niet echt uitnodigden om aan te geven wat je echt graag wilde. Er werd niet naar jouw mening gevraagd. In die zin werd er voor jou beslist. Er was geen keuze, je hebt geleerd dat je niet iets had om te willen, zoals de uitspraak “je hebt niks te willen!” De keuze werd je niet aangereikt. Je kunt daardoor een niet prettige ervaring hebben van willen. En daarmee heb je ook niet geleerd te ontwikkelen om je doelen te stellen, of te plannen en keuzes te maken. Je wil is ook een kracht. Als je niet geleerd hebt om dit als kracht te ontwikkelen, is je ook niet geleerd om te volharden of vol te houden. Je geeft dan misschien al snel op. Overigens, uit eigen ervaring kan je deze kracht van nature al in je hebben vanuit het overleven tijdens je geboorte zonder je daar ook maar bewust van te zijn. Deze kracht kan dan in je opvoeding onderdrukt zijn door je omgeving.
Het kan ook zijn dat je als kind vroeger werd gedwongen om iets te doen en daarvoor kreeg je een compliment. Je hebt dan eigenlijk niet je authenticiteit kunnen ontwikkelen. Je stond eigenlijk in dienst van je ouders en hun goedkeuring. Daarmee werd je eigen wil onderdrukt.

Kom in je eigen kracht.

Met jouw wil kun je juist heel veel bereiken. Wanneer je steeds meer in je eigen kracht komt te staan, kun je steeds beter op je eigen gevoel afstemmen, wat wel en niet goed is voor jou. Je bent niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Je weet wat goed voor je is en wat jij wil in dit leven. Daarmee kun je beter je eigen grenzen aangeven. Daarvoor is het nodig om eerst je eigen pijnpunten, teleurstellingen en de realiteit te herkennen, erkennen en te omarmen. Daarmee kunnen de pijnlijke stukken die daarmee verbonden zijn worden losgelaten. Zo hoeven oude patronen zich niet steeds weer keer op keer te herhalen en kun je je leven stap voor stap helen. Voel je dat je hierin iets te doen hebt? En past het op dit moment in jouw ontwikkeling en persoonlijke groei? Als je direct een JA voelt dan is het nu het moment dat je lichaam er klaar voor is. Ik begeleid je stap voor stap naar innerlijke vrijheid, waarin jouw autonomie alle ruimte krijgt. In mijn traject van 3 opstellingen komen alle innerlijke delen van jezelf aan bod. Een prachtig traject op maat waarin we inzoomen op jouw innerlijke kind. Specifiek jouw moeder stuk en een deel van je vader en je tekortkomingen die je als kind hebt opgelopen tijdens je opvoeding.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk.