Soms kom je in je leven op een punt waarin je het gevoel hebt dat je in de sleur van het leven bent terechtgekomen. Je bent al voor een langere tijd samen en de liefde lijkt niet meer zoals het in begin was. Een mens ontwikkelt zich op allerlei vlakken. Maar je relatie groeit niet altijd mee. Dat kan ervoor zorgen dat je elkaar op een bepaald moment uit het oog verliest en elkaar niet meer ziet staan. Je leeft langs elkaar heen en ziet niet meer de mooie dingen die je altijd zag in elkaar. Vooral in langere relaties gebeurt het vaak dat één van de partners zich gaat ontwikkelen op persoonlijk gebied. Interesses en gewoontes kunnen daardoor veranderen. Maar ook in de energie kan een verandering plaatsvinden. Er kunnen nieuwe behoeften en verlangens ontstaan en wanneer hierover niet wordt gecommuniceerd ontstaat de kans dat je op een gegeven moment uit elkaar groeit. Zeker als je elkaar al voor een langere tijd kent is het belangrijk dat je je eigen wensen kent en ook onderzoekt en kenbaar maakt aan de ander.

Je partner als spiegel.

Om het met elkaar vol te houden is het belangrijk dat er ruimte blijft voor ontwikkeling en beweging. Veelal zijn wij in een relatie op zoek naar veiligheid en vertrouwen. Voor veel mensen zijn dat de voornaamste redenen om bij elkaar te blijven. Maar dit is niet genoeg. Een goede relatie onderhouden valt en staat bij het uitspreken van elkaars behoeften, gevoelens en verlangens. Partners zijn vooral spiegels voor elkaar. Wat je ziet als je naar je partner kijkt, is een weerspiegeling van jouw eigen innerlijke gevoelswereld. Dat kan een mooie spiegeling zijn, maar er kunnen ook schaduwkanten aan het licht komen, die het noodzakelijk maken om je yin- dan wel je yang-kant te integreren, al naar gelang je een man of vrouw bent. De combinatie van deze mannelijke en vrouwelijk energie ontstaat al tijdens de conceptie en is de totale, zuivere energie van ons gevoelswezen. Wanneer deze twee energieën niet met elkaar in balans zijn, ervaren we onrust en zijn we niet in harmonie met onszelf. En dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de communicatie in een relatie. De sleutel ligt in het communiceren en Luisteren naar elkaar zonder oordeel, mening of advies. Het is belangrijk in een relatie dat je je gezien en gehoord voelt en elkaars grenzen respecteert. En het belangrijkste aspect is eerlijk zijn, vooral naar jezelf, dan kun je zuiver blijven communiceren ook naar de ander.

Mag alles er zijn?

Met het gevoel dat je alles mag delen en dat alles er mag zijn, zonder oordeel naar de ander blijf je de verbinding voelen op een diepere laag en ontstaat er ruimte voor wat er ook werkelijk mag zijn. Op die manier kun je samen naar pijnlijke stukken kijken, kan er heling plaatsvinden, en wordt er een stevig fundament voor diepgang gelegd. Het is dé weg om vrijheid, onafhankelijkheid, harmonie en onvoorwaardelijke liefde binnen de relatie te ervaren.