Rekening houden met anderen. Geen “nee” kunnen zeggen. Willen pleasen. En constant maar voor anderen in de weer zijn. Herken je dat? Dan ben je niet de enige. Er zijn enorm veel mensen die zichzelf dagelijks tekort doen door alleen maar bezig te zijn met wat voor anderen belangrijk is. En dat kan nare gevolgen hebben. Bereid zijn anderen te helpen, klaar willen staan en anderen een plezier willen doen zijn natuurlijk mooie eigenschappen, zolang je jezelf daarbij maar niet uit het oog verliest. Als je er altijd alleen maar voor anderen wilt zijn en té weinig aandacht besteedt aan je eigen behoeften en aan wat voor jóu belangrijk is, krijg je vroeg of laat met uitputting te maken. Het mooie is: je kunt er iets aan doen. En dat gaat niet alleen je klachten verminderen; dat gaat ook je leven veranderen. Maar vóórdat je er iets aan kunt doen, is het belangrijk dat je iets gaat doorzien. Dat je gaat begrijpen wat er precies aan de hand is.

Er zoveel mogelijk voor de ander willen zijn, is ook een valkuil.

Het zit helemaal in onze cultuur. We zijn al generaties lang opgevoed met het idee dat het goed is om voor anderen klaar te staan en onszelf weg te cijferen. Sterker nog; het wordt hier en daar tegenwoordig nog steeds als egoïstisch gezien als je alleen maar je eigen zin doet en je daarbij niet op anderen richt. Ook is ons collectief duidelijk gemaakt dat het een kracht, een kwaliteit is om er voor anderen te kunnen zijn. En dit kan alleen een kracht en een kwaliteit zijn, als je in de eerste plaats goed voor jezelf kunt zorgen en er met liefde en aandacht voor jezelf kunt zijn, pas dan kun je er ook zijn voor de ander. Als je jezelf meer gaat richten op datgene wat voor jou werkelijk belangrijk is en op wat je behoeften zijn, gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Je gaat dan stukje bij beetje zowel de creator als de regisseur over je eigen leven worden, waarin je keuzes kunt gaan maken vanuit je verlangens, je toekomstvisie en je verantwoordelijkheden. Daarin ben je niet meer afhankelijk van de mening van de ander, maar kun je zelf die verantwoordelijkheid nemen voor wat goed is voor jou. Daarin draait ook alles eigenlijk vooral om jou, en waarin je in verbinding bent met de wereld om je heen. Een leven dat niet meer wordt bepaald door hoe anderen denken dat je je hoort te gedragen, maar waarin je kiest voor innerlijke vrijheid en voor wie je kunt zijn die je wílt zijn. Kleine kinderen laten ons op een prachtige manier zien hoe dit werkt; het zijn heel mooie spiegels. Kinderen willen namelijk niets liever dan de regie over hun eigen leven hebben, maar die behoefte wordt vaak over het hoofd gezien en naarmate kinderen ouder worden, raken ze meer en meer geconditioneerd, waardoor ze beetje bij beetje hun autonomie verliezen.

Leren meer van jezelf te houden.

In mijn praktijk zie ik veel mensen die er altijd maar voor anderen willen zijn, maar zichzelf daarbij uit het oog verliezen. En gelukkig zie ik ook dat veel van deze mensen steeds meer van zichzelf gaan houden. Hun grenzen leren aangeven, hun eigen keuzes maken, zich vrij gaan voelen en het autonome kind in zichzelf leren ontdekken. Als jij ook meer wilt leren kiezen voor jezelf, autonomer wilt worden en daarmee uiteindelijk innerlijk vrij, ben je van harte welkom in mijn praktijk en ondersteun ik je graag liefdevol in je proces. En laat je die nieuwe wereld voor je open gaan.