Natuurlijk kennen we het allemaal: angst om te verliezen. Een baan, een opdracht, een relatie, een vriendschap……als we het eenmaal hebben, kan er een angst ontstaan om ze weer kwijt te raken. En dat willen we niet. We willen vasthouden; dat zit in onze aard. We doen alles om maar niet het risico te hoeven lopen dat we verliezen wat we hebben. En dus zetten we een mechanisme in werking waarmee we alles goed in de hand kunnen houden. Denken we. We houden controle.

Controle willen hebben, is één grote illusie.

Controle houden is eigenlijk iets dat onbewust gebeurt. Controle houden over jezelf, over anderen en over het leven. Maar heb je eigenlijk wel controle? Of is dat jouw gedachte? Ooit dacht ik in mijn leven alles goed op de rails te hebben. Tót het moment dat ik geconfronteerd werd met verliezen en alle grond compleet onder mijn voeten werd weggeslagen. Op dat moment besefte ik dat het willen hebben van controle, één grote illusie is. Controlemechanismen blijken onbewuste patronen te zijn, die in onze opvoeding (of misschien zelfs al vanaf het moment van onze conceptie) zijn ontstaan en waarmee we iets in stand willen houden dat misschien helemaal niet de bedoeling is. We plannen allerlei zaken in ons leven, we proberen mensen en situaties te sturen, zodat we het idee hebben dat we in control zijn. Maar in feite drukken we de dingen weg, vluchten we weg, en blijven we hangen in een staat van controle en veelal angst, waardoor we uit balans raken en de situatie niet meer overzien. Loslaten lijkt dan de enige optie. Maar dat vinden we ontzettend moeilijk. Juist omdat dat tot controleverlies leidt.

Ontdek een weg om voor jezelf te kiezen.

Toen ik zelf geconfronteerd werd met het feit dat ik mocht loslaten, bleef er voor mij niets anders over dan naar binnen te keren, terug te gaan naar mijn eigen kern en te voelen wat op dat moment gevoeld mocht worden. Ik ontdekte een weg om voor mezelf te kiezen, mezelf op de eerste plaats te zetten (zonder daarin egoïstisch te zijn) en keuzes te maken uit liefde voor mezelf. Om de simpele reden dat ik kon voelen dat ik dat waard was. En vanuit dát gevoel mocht ik mezelf leren sturen. En leerde ik dat wanneer je in je eigen kracht staat, je de dingen sneller los kunt laten.

Het leven vraagt iets van ons in deze tijd.

Deze tijd brengt ons ook in de verleiding om controle te willen houden. Over onze gezondheid, onze vrijheid en over alle gewenste en ongewenste ontwikkelingen waarmee we te maken krijgen. Maar het leven vraagt ons om naar binnen te keren en diep te voelen wat er gevoeld mag worden. Als we dat doen, komen we daar samen veel sterker uit. Wil je balans, rust en meer flow in je leven, dan is het belangrijk om de controle te laten varen. Jezelf ruimte te geven, vertrouwen te ontwikkelen, alle gevoelens die er ontstaan toelaten en datgene wat je voelt hélemaal omarmen. Realiseer je op dat moment ook dat jij de allerbelangrijkste persoon bent en dat je de keuze hebt om met zachtheid en liefde voor jezelf te kiezen. Probeer het eens en kijk eens wat er gebeurt. Wat voel je in je lijf? Welke woorden kun je geven aan je gevoel? En heb je nog steeds de neiging om de controle te houden?  Als je hier begeleiding bij wilt, help ik je liefdevol om de balans weer in jezelf terug te vinden. Je kunt dan weer ruimte en rust voelen en weer in verbinding komen met je kern. Welkom in mijn praktijk.