Over een paar dagen is het Valentijnsdag. Voor veel mensen dé dag om een geliefde te verrassen en te verwennen en om hem of haar de liefde te verklaren. Prachtig natuurlijk. Anderen spiegelen ons continu en tussen twee geliefden kunnen die spiegels op een gegeven moment heel groot worden en heel dichtbij komen. Dat kan heel overweldigend zijn; veel mensen zijn dan alleen nog maar op de ander gericht en hebben nog nauwelijks oog voor zichzelf. Terwijl juist dáár een goede relatie met de ander begint.

Wat je in de ander ziet, gaat over jezelf.

Liefde en verliefdheden zijn een weerspiegeling van wie jij zelf bent. Wat jou in de ander zo aantrekt, gaat in feite over jezelf. De ander geeft je op dat moment precies wat je nodig hebt en dat is natuurlijk vaak wederzijds. Je kunt dit voor jezelf helder krijgen door je gedachten te spiegelen. Stel je bijvoorbeeld eens iemand voor die je enorm bewondert. Wat zegt dit nou eigenlijk over jouzelf? Misschien dénk je dat je dátgene wat je in de ander zo bewondert, zelf niet in je hebt, maar het tegendeel is waar. Als dit stuk namelijk niet ook in jezelf zou zitten, zou je het niet kunnen herkennen. Waarschijnlijk is het juist een kant van jezelf die meer bekrachtigd en bevestigd mag worden. Uiteraard werkt het niet alleen met positieve, maar ook met negatieve gedachten. En kijk eens wat het met je doet als je dat soort gedachten omdraait. Van “hij of zij moet mij begrijpen,” kun je ook maken: “ik wil mezelf begrijpen”. En “hij of zij moet veranderen” kan ook worden: “wat wil ik in mijzelf veranderen”? Alles wat je in de ander ziet en over de ander denkt, gaat over een deel in jezelf. De ander is alleen maar een spiegel.

Een oefening om te ontdekken wat je écht nodig hebt. 

Er is natuurlijk helemaal niets mis met willen geven aan een geliefde, maar kijk vooral ook naar je eigen behoefte. Wat heb jij zélf eigenlijk nodig? Je ontdekt die behoefte vooral in stilte, in de natuur. De natuur heeft namelijk een positieve werking op je gestel, brengt je tot rust en herstelt. Daarnaast kun je ook een mooie oefening doen, waarbij je je aandacht naar binnen richt en focust op je ademhaling. Luister naar je rustige ademhaling en laat je adem als een cirkel door je lijf bewegen. Sluit vervolgens je ogen en richt je aandacht op je voeten, terwijl je langzaam in- en uitademt. Richt je aandacht vervolgens op je knieën, je bovenbenen, je bekken, je buik en je hart. Luister ondertussen ook aandachtig naar je hartslag en stel jezelf de vraag: wat heb ik écht nodig? Als je openstaat voor het antwoord zal deze oefening je veel helderheid geven. Je zult het bovendien ervaren als een welkome adempauze en je gaat je weer levendig, fris en alert voelen. Heb een mooie, vreugdevolle Valentijnsdag! En gun je jezelf een liefdevolle begeleiding om te ervaren wat je écht nodig hebt in je leven, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.