Je kunt in je leven zómaar ineens met een psychisch of fysiek probleem te maken krijgen, zónder dat je weet wat daar nou de oorzaak van is. En soms kan dat ingrijpende consequenties hebben. Bijvoorbeeld voor je relatie. Ook mijn cliënte Sandra kreeg daarmee te maken en kwam bij mij in de praktijk. Ze is een altijd vrolijke, getrouwde jonge vrouw. Haar relatie liep niet meer zo lekker, doordat haar seksuelebehoeften sterk waren verminderd en zelfs op dat moment niet meer voelbaar waren in haar. De relatie met haar man had hier duidelijk onder te lijden en ze wilde graag kijken waar dit mee te maken had.

De last van de hele wereld op je schouders dragen. 

Het begin van de sessie, waarbij alles vooral gericht was op de Ik-energie, maakte al veel duidelijk. Sandra maakte een vermoeide indruk en alles voelde voor haar heel zwaar aan. Dat had vooral te maken met het feit dat ze de last van de hele wereld op haar schouders droeg, zo bleek. Ze was sterk begaan met anderen, wilde er voor iedereen zijn en voor iedereen zorgen, en verloor zichzelf daarbij helemaal uit het oog. Maar Sandra bleek juist zélf een enorme behoefte te hebben aan steun en openheid; ze voelde zich alleen vaak klein en durfde daar niet om te vragen. Dit bleek weer te maken te hebben met een heel ánder probleem: Sandra had altijd al het gevoel minder te zijn dan haar oudere zus en was bang nooit te kunnen bereiken wat zij had bereikt (waardoor ze zich klein maakte) en voelde zich bij haar zus dus totaal in de schaduw staan. We besloten een visualisatie te doen en dat hielp haar om los te kunnen laten wat haar niet meer diende. Ze zag in hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheden van een ander ook daadwerkelijk bij een ander te laten, om haar grenzen daarin aan te geven en dat zorgde ervoor dat ze zich energetisch een heel stuk lichter kon gaan voelen. Het onderzoek naar de mannelijke energie in haar liet zien dat ze zachtheid en zelfliefde nodig had. Ze had het gevoel dat er continu iemand met een zweep achter haar stond. Sandra was erg streng voor zichzelf en werd daarin dus uitgenodigd om tijd voor zichzelf te nemen en zichzelf te verzorgen.

Ademhalingsoefeningen en totale overgave. 

Maar het belangrijkste inzicht kwam eigenlijk pas daarna, bij het onderzoek naar haar vrouwelijke energie. Daarin werd ineens duidelijk dat ze haar gevoelens al langere tijd had onderdrukt vanwege een oud verlies, en waarover ze in feite dus nooit echt had gerouwd.

Met ademhalingsoefeningen en totale overgave kon Sandra daarna bij het pijnpunt komen dat haar al zo lang had belemmerd in haar seksuele energie en mocht ze ervaren dat zelfliefde, warmte, aandacht, overgave, steun, tijd en ruimte deze blokkade zouden helen, waarna er veel emoties los kwamen. Het was er helemaal de tijd voor. Dit was het begin voor haar om tijd en ruimte te geven aan haar rouwproces.

Nieuwe stappen zetten. 

Heb jij zelf ook het gevoel dat je ergens tegenaan loopt en dat het nu echt tijd is om dat aan te pakken? Dan ga ik graag met jou naar de oorzaak kijken, zodat er zich oplossingen gaan aandienen en je nieuwe stappen kunt zetten. Je bent van harte welkom in mijn praktijk.