Meer ruimte, rust en ontspanning.

Heel de liefde voor jezelf.

Neem eens even een paar minuten de tijd voor jezelf, en focus op je verlangens. Kun je dat voelen? Waar ligt jouw verlangen? Wat is datgene dat je voor jezelf het liefste zou willen? Kun je daarin bepaalde keuzes maken en jezelf daarvoor de ruimte geven? En geef je jezelf tegelijkertijd ook genoeg rust en ontspanning of ben je alleen maar aan het rennen voor anderen?

Wat is ervoor nodig om dátgene te gaan doen wat nu goed is voor jou? Waarin je volledig mag zijn wie je bent, mag denken wat je denkt, mag voelen wat je voelt en mag doen wat je doet? En waarin je bewuste keuzes gaat maken vanuit je verlangen, in plaats van bijvoorbeeld vanuit angst om iets te verliezen?

Er is een grote kans dat wanneer je contact maakt met dat verlangen, je tegelijkertijd te maken krijgt met een deel in jezelf waar pijn, angst en verdriet zit. Meestal is dat ook het deel waar je voor wegloopt. Of sterker nog, waarvan je je niet eens bewust bent dat je dit doet. En soms veroorzaakt het klachten in je lichaam.

Zeg tegen jezelf: vanaf nu gaat het anders.

De bron van die -soms zelfs onbewuste, pijn- ligt meestal in onze kinderjaren. Omdat we simpelweg niet leerden hoe we moesten omgaan met gevoelens van onrust, onzekerheid, verdriet en angsten.

In je verleden zijn je misschien verschillende dingen overkomen. Die hoef je uiteraard niet goed te keuren, maar je kunt er niets aan doen; ze horen nu eenmaal bij het pad dat je hebt gelopen op weg naar je bestemming.

Waar je wél een keuze in kunt maken, is de manier waarop je hiermee om wilt gaan. Kies je ervoor om slachtoffer te blijven of neem je verantwoordelijkheid voor de manier waarop je naar dingen kijkt?

De kans is groot dat je blokkades naar boven komen tijdens een spiegelopstelling; ook de blokkades waar je je (nog) niet bewust van bent, maar die wél aandacht vragen via je lichaam. En dat is tevens het “aha-moment”, waarin duidelijk wordt waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Er ontstaat ruimte, inzicht en bewustwording en je ervaart hoe je liefdevol kunt loslaten. Dankzij de beweging gaat het weer stromen in jezelf en je ervaart een nieuwe energie.

Word je bewust van de kern van je verlangen.

Als je iets wilt veranderen dan begint de eerste stap bij jezelf. En door in beweging te komen, breng je automatisch verandering tot stand. Dat doe je door naar binnen te keren en de verbinding met jezelf te helen. Uiteraard help ik je daarbij op een liefdevolle manier.

Vanuit de verbinding met jezelf kom je ook weer bij de kern van jouw verlangen. En wanneer je vanuit je verlangen gaat leven en weer gaat doen wat goed voor jou is, zul je dit ook op een positieve manier in je lichaam ervaren.

Mijn eigen ervaring.

Kinderen laten je een enorme rijkdom zien.

Gedurende negen jaar kinderopvang (van kinderen van 0 tot 12 jaar) heb ik enorm veel spiegels voorgehouden gekregen. Lessen aangereikt gekregen, moet ik eigenlijk zeggen.

Kinderen zijn namelijk fantastische spiegels; vooral je eigen kinderen. Daarin wordt een miniversie van jezelf gespiegeld en dat kan af en toe heel confronterend zijn; dat kan er zelfs voor zorgen dat je hele jeugd weer voorbij komt.

Door mijn eigen persoonlijke ontwikkelingsproces zou ik nu andere keuzes hebben gemaakt dan die ik zelf maakte naar mijn kinderen. Het was voor mij nodig om te veranderen, te groeien en om anders te leren kijken naar mijn ouders, mijn opvoeding en mijn jeugd. De triggers waarmee ik veel te maken had, bleken uiteindelijk cadeautjes en mochten worden getransformeerd.

Als een kind je spiegelt en boosheid, verdriet, angst of andere emotie laat zien, dan leeft diezelfde emotie vaak ook in jou. Als je kind zich misdraagt of niet luistert en je wilt het kind discipline bijbrengen, dan gebeurt dit vaak op dezelfde manier als waarop jouw eigen ouders vroeger met jou omgingen als kind. Als je zelf boos of getriggerd reageert op je kind, reageer je vaak vanuit je eigen, gekwetste innerlijk kind.

Maar kinderen helpen je ook je eigen kwaliteiten te ontdekken, zo heb ik mogen ervaren. In al hun bespiegelingen laten kinderen je een enorme rijkdom zien. En het enige dat ze je vragen is onvoorwaardelijke liefde, geborgenheid, veiligheid, begrip en erkenning om wie ze zijn.