Systemisch spiegelcoach
Heel de balans in je denken en voelen.

Spiegelcoach

Je bent veel meer dan je denkt.

We dragen voor een groot deel allemaal dezelfde thema’s met ons mee. Ze zijn vaak ontstaan in de families waarin we zijn opgegroeid en gaan over zaken als: verantwoording dragen die niet bij jou hoort, je niet gezien voelen, je niet gehoord voelen, je niet durven uit te spreken, jezelf kleiner maken dan je bent, je in de steek gelaten voelen, het gevoel hebben niets goed kunnen doen of het idee krijgen om jezelf aan te stellen of een lastig persoon te zijn.

Daardoor kun je nu nog steeds de plicht voelen om bijvoorbeeld voor de ander te zorgen (omdat dit jouw nu eenmaal jouw plicht of taak was) en kan dat uitgroeien tot het gevoel dat je de wereld moet dragen. En als je niet geleerd hebt om voor jezelf op te komen, blíjft die last je klein houden.

Systemische spiegelcoaching: transformeer blokkades in een bron van energie.

Loop je vast op een vlak in je leven, een thema waar je hulp bij wilt hebben? Dit kan bijvoorbeeld zijn: problemen ervaren met je kind, ouders, partner of familie, waar je graag meer inzichten over zou willen ontvangen. Of heb je vraagstukken die dieper liggen, die zich uiten in stress, boosheid, verdriet of gebrek aan energie? Als systemisch spiegelcoach help ik je te leren doorvoelen waar in het systeem jij vastloopt, waar de blokkade zich vastzet en wat je nodig hebt om de energie weer vrij te laten stromen.

Wanneer je blokkades gaat oplossen en gaat loslaten, word je stukje bij beetje weer heel. Je kunt een blokkade zien als een blok ijs; als het ijs smelt, kan het water weer stromen en wekt het energie op. Het wordt dan een energiebron. Als we de weerstand loslaten, worden we meer onszelf.

Een spiegelsessie is een waardevolle eerste stap in dat transformatieproces:

  • Je krijgt inzichten die niet alleen de energie in jezelf veranderen, maar ook bij je kind, gezin, familie of in je werkomgeving.
  • Je kijkt met andere ogen naar je kind, je relatie of je collega’s. Triggers worden nu een kans.
  • Je weet dat alle signalen die je krijgt, in feite communicatie en energie zijn. Daar kun je nu anders op inspelen dan dat je eerst deed; door middel van liefdevolle, begripvolle communicatie.
  • Je doet gevoelservaringen op en komt dus weer in contact met je eigen gevoelens.
  • Je leert schuld en de daarbij behorende schaamte los te laten.
  • Je bent minder geneigd om te gaan oordelen.
  • Je gaat stevig in jezelf verankeren en neemt meer eigen ruimte in.
  • Je wordt zachter, milder en liefdevoller naar jezelf.

Onbewuste emoties zijn bedoeld om bewust te worden.

Naast een familiethema kan het zijn dat je last hebt van een trauma. Dat kan ingrijpende gevolgen met zich meebrengen, die vandaag de dag nog steeds van invloed op je leven zijn. Zéker bij een complex of een meervoudig trauma. Een trauma hoeft trouwens niet meteen een ernstige gebeurtenis te zijn; het woord trauma betekent letterlijk: een on-afgeronde ervaring. Denk maar aan emoties die niet worden begrepen en die daarna worden onderdrukt. Met reacties als: “Niet huilen!”, “Stel je niet zo aan!” en “Niet bang zijn, er gebeurt helemaal niets!”.

Voor een kind is het heel belangrijk om zich van deze negatieve lading te ontdoen, maar als dat niet lukt zal dat onbewust een uitweg proberen te vinden. Bijvoorbeeld door bedplassen, agressief gedrag of het vragen van negatieve aandacht. En als de negatieve lading binnen blijft zet deze zich vast in het systeem van het kind. De ervaring wordt verdrongen naar het onbewuste en de lading blijft sluimeren. Door deze ervaringen ontstaan ook verkeerde overtuigingen zoals: “Als ik angst ervaar, moet ik dit alleen oplossen.” Als ik bang ben en schrik, mag ik niet huilen. Dan ben ik stoer.” “Als ik mezelf aanpas, krijg ik aandacht”.

Want als onbewuste trauma’s of onbewuste emoties zoals schaamte, schuld, angst, verdriet of boosheid zich steeds opnieuw bij je aandienen en niet bewust worden gemaakt, slaat de negatieve energie die daarmee gepaard gaat zich op in je cellen. Dat gaat voelen als kramp en spanning in je lijf en kan op een gegeven moment hoofdpijn, schouder- of nekpijn, eczeem of vele andere fysieke klachten veroorzaken. Ik kan je helpen deze onbewuste emoties bewust te maken en los te laten door middel van een systemische spiegelsessie.

Bevrijd jezelf van geblokkeerde energie in een spiegelsessie.

In een systemische spiegelsessie word je je bewust van je gevoelens en ga je ervaren wat voor jou het best voelt in verschillende situaties en op verschillende plaatsen. Het wordt je duidelijk waar de blokkades zich bevinden en hoe je de patronen (die daaruit ontstaan) kunt doorbreken. Deze kunnen op verschillende gebieden zijn ontstaan: in je werk, met collega’s, binnen je familie, met vrienden of in een relatie.

Daarmee verandert er ook meteen iets in je gevoelsbeleving, je kunt gaan loslaten en aanvaarden, je bewustzijn wordt verruimd en je energie kan weer vrij stromen.

Op deze manier word je ook duidelijk wat er getransformeerd mag worden:

Van onbewust naar bewust
Van angst naar moed.
Van onzeker naar vertrouwen.
Van denken naar voelen.
Van toelaten naar overgave.
Van inzicht naar loslaten.
Van aanvaarden naar zelfliefde.

Mijn eigen ervaring als spiegelcoach.

Kinderen zijn een levendige bron van inspiratie.

Zo rond mijn veertigste brak er een nieuwe periode voor me aan en in ruim 10 jaar is mijn leven compleet veranderd. Ik ging mezelf steeds meer zien zoals ik écht van binnen ben. Ik leerde een aantal belangrijke (levens)lessen en ontdekte mijn Innerlijk Kind; het kind dat ik vroeger altijd wilde zijn. Ook begon ik vanaf dat moment steeds meer mijn behoeften te erkennen. Mijn richting werd steeds meer bepaald door mijn innerlijke gevoelens en ik wilde mijn diepste verlangen realiseren: het begeleiden van kinderen. Kinderen zijn een levendige bron van inspiratie en ik was zeer gemotiveerd om hun gedrag te leren begrijpen. Ik heb vanaf dat moment verschillende opleidingen, cursussen, trainingen en lezingen gevolgd op het gebied van systemisch werken, spiegelcoaching, bewustwording en persoonlijk leiderschap. Dit heeft mij op een nieuw pad in mijn leven gezet, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds zeer dankbaar voor ben. Lees hier meer over mijn eigen ervaring als spiegelcoach.